Μόνο δύο από τους συνολικά έξι υποψήφιους επενδυτές προκρίνονται στην επόμενη φάση κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ.

Πρόκειται για την κοινοπραξία των εταιρειών Snam (Ιταλία), Enagas (Ισπανία), Fluxys (Βέλγιο) και Nederlandse Gasunie (Ολλανδία), καθώς και την ισπανική Regasificadora del Noroeste.

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, το Διοικητικό Συμβούλιο προεπέλεξε, κατά τη συνεδρίαση του και σε συμφωνία με την Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ, τα παρακάτω δύο επενδυτικά σχήματα, που εισέρχονται στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση του 66% (31% συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ και 35% συμμετοχή των ΕΛΠΕ) του μετοχικού κεφαλαίου του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου ΑΕ (ΔΕΣΦΑ):

- Κοινοπραξία εταιρειών Snam SpA, Enagás Internacional SLU, Fluxys SA και N.V. Nederlandse Gasunie

- Regasificadora del Noroeste SA

Τα προεπιλεγέντα επενδυτικά σχήματα, αφού υπογράψουν σχετική Συμφωνία Εμπιστευτικότητας, θα λάβουν το τεύχος και τα σχετικά έγγραφα της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού (υποβολή δεσμευτικών προσφορών) και θα αποκτήσουν πρόσβαση στην ψηφιακή βάση δεδομένων, στοιχείων και λοιπών πληροφοριών σχετικά με τον ΔΕΣΦΑ.

Να σημειωθεί ότι από την επόμενη φάση του διαγωνισμού αποκλείστηκαν η γαλλορουμανική κοινοπραξία των GRTgaz και Transgaz, η αυστραλιανών συμφερόντων Macquarie Infrastructure and Real Assets (Europe) Limited, η καταρινή Powerglobe και η αμερικανική Integrated Uility Services (INTUS). Οι δύο τελευταίες αποκλείστηκαν επειδή δεν ήταν πιστοποιημένοι διαχειριστές ευρωπαϊκών συστημάτων φυσικού αερίου, όπως προέβλεπε η προκήρυξη.

Η γαλλορουμανική κοινοπραξία και η αυστραλιανών συμφερόντων Macquarie, η οποία έχει παρουσία σε ευρωπαϊκές χώρες και ως εκ τούτου ήταν πιστοποιημένοι διαχειριστές ευρωπαϊκών συστημάτων, αποκλείστηκαν επειδή δεν πληρούσαν άλλον όρο της προκήρυξης, δηλαδή αυτόν που προέβλεπε ότι οι υποψήφιοι πρέπει να είναι ιδιοκτησιακά διαχωρισμένοι, δηλαδή να μην διατηρούν ιδιοκτησιακή σχέση με εταιρεία που δραστηριοποιείται στην προμήθεια ή την εμπορία φυσικού αερίου.