Ακραία φορολογικά φαινόμενα θα εκδηλωθούν εντός του 2018, καθώς στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού το οποίο θα κατατεθεί τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου θα περιλαμβάνεται στόχος για φορο-έσοδα της τάξης των 49 δισ. ευρώ. Πέρα από τις γνωστές επιβαρύνσεις που ισχύουν σήμερα, το νέο έτος έρχονται εννέα πρόσθετα μέτρα στο σκέλος των εσόδων προκειμένου να πιαστεί ο στόχος και να επιτευχθεί πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ. Μεταξύ των επαχθών μέτρων περιλαμβάνονται η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ σε 32 νησιά, η επιβολή τέλους στις διανυκτερεύσεις, ο φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων και η κατάργηση της έκπτωσης φόρου στην παρακράτηση, που θα φέρει νέες μισθολογικές μειώσεις. Στο σκέλος των δαπανών ξεχωρίζει η «εξαΰλωση» του ΕΚΑΣ, καθώς το σχετικό κονδύλι από τα 320.000.000 ευρώ εφέτος, του χρόνου θα πέσει στα 80.000.000 ευρώ.
Πιο αναλυτικά, στο μέτωπο των φόρων το 2018 έρχονται τα ακόλουθα μέτρα:
- Επιβολή φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων ο οποίος θα υπολογίζεται με συντελεστή 15% επί της διαφοράς «τιμή πώλησης μείον τιμή αγοράς».
- Κατάργηση ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ σε 32 νησιά. Αυτό σημαίνει αύξηση του κανονικού συντελεστή από το 17% στο 24% και του χαμηλού από το 9% στο 13%. Στα νησιά που θα υποστούν την αύξηση των φορολογικών συντελεστών συμπεριλαμβάνονται η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Λήμνος, η Κως, η Κάλυμνος κ.ά. Τόσο για τον ΦΠΑ όσο και για τον φόρο υπεραξίας, από το υπουργείο Οικονομικών διαρρέουν ότι θα ζητήσουν από τους «θεσμούς» να μην ενεργοποιηθούν τον Ιανουάριο του 2018, αλλά στις αρχές του 2019.
- Κατάργηση έκπτωσης φόρου 1,5% στην παρακράτηση. Το μέτρο θα φέρει επιπλέον έσοδα 68.000.000 και θα προκαλέσει μείωση στις καθαρές αποδοχές των μισθωτών και των συνταξιούχων.
- Επιβολή φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και στα ενοικιαζόμενα. Το τέλος θα κυμαίνεται ανάλογα με τα «αστέρια» του καταλύματος.
- Κατάργηση έκπτωσης ιατρικών δαπανών. Στο οικονομικό επιτελείο προβλέπουν πως θα εξοικονομηθούν 121.000.000 ευρώ. Επί της ουσίας, δεν θα δοθεί καμία έκπτωση φόρου σε αυτούς που έκοψαν απόδειξη σε γιατρό καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017.
- Επιβολή φόρου στις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ακινήτων. Θα υπολογιστεί με συντελεστή έως και 45% επί των εισοδημάτων που αποκτήθηκαν εντός του τρέχοντος έτους.
- Μείωση στο επίδομα θέρμανσης. Μέσα στον επόμενο μήνα θα ανακοινωθούν νέα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγησή του, καθώς το κονδύλι για την πληρωμή των δικαιούχων εντός του 2018 θα είναι ψαλιδισμένο κατά 50%.
- Κατάργηση φοροαπαλλαγής για βουλευτές και δικαστικούς.
- Αύξηση συντελεστών ΕΝΦΙΑ και λοιπών φόρων μεταβίβασης για να ισοσταθμιστούν οι απώλειες από την όποια μείωση των αντικειμενικών αξιών, οι οποίες μέχρι το τέλος του 2017 θα πρέπει βάσει μνημονίου να εξισωθούν με τις εμπορικές.