Εκανε πίσω η Eldorado Gold από την προειδοποίησή της για παύση των επενδυτικών δραστηριοτήτων της στα μεταλλεία της Κασσάνδρας στη Χαλκιδική.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της καναδικής εξορυκτικής εταιρείας Τζορτζ Μπερνς με χθεσινή του ανακοίνωση, ενώ ήδη στην Αθήνα περί τους 1.000 εργαζομένους πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη μη χορήγηση των εκκρεμών αδειών για τα μεταλλεία στις Σκουριές, κύρηξε την «προσωρινή αναστολή της απόφασης να τεθούν τα έργα σε καθεστώς συντήρησης».

Ο ίδιος απέδωσε αυτήν την απόφαση στον «εποικοδομητικό διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας». Ο κ. Μπερνς, μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι».

Επίσης, τόνισε το γεγονός ότι το υπουργείο την προηγούμενη εβδομάδα εξέδωσε μια σειρά αδειών ρουτίνας για το έργο της Ολυμπιάδας, οι οποίες εκκρεμούσαν εδώ και πολύ καιρό. Η Eldorado Gold τάχθηκε επίσης υπέρ της διαιτητικής διαδικασίας: «Παράλληλα, είμαστε πεπεισμένοι ότι η διαδικασία της διαιτησίας που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα από την ελληνική Κυβέρνηση θα ολοκληρωθεί εγκαίρως και αποτελεσματικά, προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων μερών».

Ο κ. Μπερνς φρόντισε, ακόμα, να σημειώσει και τα «όπλα» που έχει στη «φαρέτρα» της η εταιρεία, αν η συζήτηση με το υπουργείο αποτύχει: «Διατηρούμε το δικαίωμα να θέσουμε τα έργα μας σε καθεστώς συντήρησης και να λάβουμε άμεσα νομικά μέτρα για να προστατέψουμε την Εταιρεία και τα δικαιώματά μας στην Ελλάδα, σε περίπτωση που ο διάλογος με το ΥΠΕΝ αποδειχθεί ανεπιτυχής».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην εξέλιξη αυτή καθοριστικό ρόλο έπαιξαν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες μέρες ανάμεσα στον υπουργό Γιώργο Σταθάκη και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνικός Χρυσός Δημήτρη Δημητριάδη.

Ρεπορτάζ: Χρήστος Κολώνας

Πηγή: Ελευθερία του Τύπου