Διαφωνούν τα μέλη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το εάν θα θέσουν μια ημερομηνία οριστικής διακοπής του προγράμματος στήριξης στην επόμενη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, αυξάνοντας τις πιθανότητες να διατηρήσουν ανοιχτή τουλάχιστον την πιθανότητα παράτασής του ξανά, ανέφεραν έξι πηγές στο Reuters.

Ένα επίμονα ισχυρό ευρώ, με τις καταστροφικές του επιδράσεις στον πληθωρισμό, είναι αυτό που δημιουργεί τη διαφωνία μεταξύ των μελών της ΕΚΤ, ανέφεραν οι πηγές του πρακτορείου.

Η διαφωνία είναι μεταξύ των «γερακιών» -μέλη από πλουσιότερες, βόρειες χώρες όπως η Γερμανία- που είναι έτοιμα να τερματίσουν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων των 2,3 τρισ. ευρώ και των «περιστεριών» που απλώς θέλουν να μειώσουν τον μηνιαίο ρυθμό αγοράς assets, αναφέρουν οι πηγές.

Αυτό αυξάνει την πιθανότητα να επιδιώξουν μία συμβιβαστική λύση στις 26 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την οποία δεν θα τεθεί καμία τελική ημερομηνία αγορών, ή θα αναβάλλουν την απόφαση για τον Δεκέμβριο, πρόσθεσαν οι πηγές.

Το κύριο σημείο της διαμάχης είναι η συνεχής ανατίμηση του ευρώ έναντι των μεγάλων νομισμάτων, που απειλεί να πλήξει τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, καθιστώντας τις εισαγωγές φθηνότερες και τις εξαγωγές ακριβότερες.