Στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών έχουν μπει για τα καλά χιλιάδες καταθέτες που βρίσκονται στις λίστες Μπόργιανς και Λαγκάρντ, με βάση απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Οι δανειστές τους προηγούμενους μήνες είχαν βγάλει κόκκινη κάρτα στις αλλεπάλληλες παρατάσεις των προθεσμιών παραγραφής, το θέμα εξαιτίας της πολιτικής του διάστασης έχει δώσει πολλές φορές αφορμές για κόντρες στη Βουλή, αλλά η απόφαση του ΣτΕ έχει ανοίξει τον δρόμο.

Ήδη, με απόφασή του ο διοικητής της ΑΑΔΕ, εφαρμόζοντας την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που τράβηξε «κόκκινη» γραμμή στο 2011 όσον αφορά τις παραγραφόμενες χρήσεις, έδωσε οδηγίες για το πώς πρέπει να κινηθούν οι ελεγκτικές υπηρεσίες σε σχέση με τις εκκρεμείς υποθέσεις και πού πρέπει να δώσουν προτεραιότητα.

Έτσι, όπως αναφέρει η «Ελευθερία του Τύπου»:

- Για ελεγχόμενες χρήσεις 2001 και μετά, έλεγχος μπορεί να γίνει μόνο εφόσον πρόκειται για μη υποβολή φορολογικής δήλωσης, με δεδομένο ότι για τη συγκεκριμένη παράβαση προβλέπεται 15ετής και όχι 5ετής παραγραφή.

- Για ελεγχόμενες χρήσεις 2006 και μετά, ο έλεγχος γίνεται με βάση τις διατάξεις περί συμπληρωματικών στοιχείων, όπου η παραγραφή είναι 10ετής. Σε αυτό το πεδίο βρίσκονται στην πραγματικότητα οι αποκαλούμενες λίστες της μεγάλης φοροδιαφυγής και ειδικότερα τα εμβάσματα. Αν το ΣτΕ κρίνει ότι οι τραπεζικές καταθέσεις δεν αποτελούν συμπληρωματικά στοιχεία, αφού βρίσκονταν πάντα εκεί, τότε ένας μεγάλος όγκος υποθέσεων θα αρχειοθετηθεί.

- Για ελεγχόμενες χρήσεις 2008 και μετά, εφόσον πρόκειται για διαπιστωθείσα φοροδιαφυγή, μπορεί να γίνει κανονικά βεβαίωση φόρων και προστίμων λόγω 20ετούς παραγραφής. Αυτό που θα κριθεί από το ΣτΕ είναι αν η 20ετία «τρέχει» από το 2008 ή από το 2013 που ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος.