Στη Βουλή κατατέθηκε τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις συναλλαγές στα νωπά προϊόντα.

Το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου άναψε το πράσινο φως για να προχωρήσει η διαδικασία. Ενδεχομένως την Τετάρτη να αρχίσει η σχετική συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Mεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο με τίτλο «Διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις» καθιστά υποχρεωτική την εξόφληση των παραγωγών από εμπόρους (χονδρεμπόριο και λιανεμπόριο) και προβλέπει πρόστιμο 30% πρόστιμο στην αξία της συναλλαγές για τους παραβάτες.

Τιμωρία όμως περιμένει με το άρθρο 4 και τον παραγωγό, που δεν καταγγέλλει το περιστατικό με 5% πρόστιμο, αν δηλαδή δεν διαβιβάσει τα ηλεκτρονικά στοιχεία, ενώ η, μεταξύ τους συμφωνία θεωρείται άκυρη.

Επιπλέον, το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει αλλαγές που αφορούν τους συνεταιρισμούς και τις αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις ενώ προικοδοτεί και με 180.000 ευρώ τον νεοσύστατο οργανισμό ΟΔΙΑΓΕ, ο οποίος αναμένεται να διαχειριστεί αγροτική περιουσία.

Υπενθυμίζουμε ότι το νομοσχέδιο Αποστόλου, που πήρε έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, έχει ενταχθεί προς συζήτηση στη Βουλή, και περιέχει ευνοϊκές διατάξεις για τους παραγωγούς, μετά τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις πληρωμών στην αγορά. Δίνεται, μάλιστα, και η δυνατότητα άρσης του τραπεζικού απορρήτου προκειμένου να διαπιστωθεί αν πραγματοποιήθηκε εμπρόθεσμα η πληρωμή. Αν, σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, ο έμπορος τρεις φορές πιαστεί να μην πληρώνει εγκαίρως, τότε διαγράφεται για ένα χρόνο, από το Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης, ρυθμίσεις, για την υποχρεωτική σήμανση προέλευσης σε γάλα- κρέας καθώς και αλλαγές στους συνεταιρισμούς και τον αλιευτικό κώδικα, ακόμα για τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΛΓΑ.

Με καθυστέρηση η έλευση στη Βουλή

Υπενθυμίζουμε ότι το νομοσχέδιο, επρόκειτο να εισαχθεί προς συζήτηση ήδη από το καλοκαίρι αλλά υπήρξαν καθυστερήσεις λόγω άλλων νομοθετημάτων και νομοτεχνικών βελτιώσεων.

Κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου που ολοκληρώθηκε μετά από περίπου 3,5 ώρες, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ζήτησε επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, καθώς είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για τα προαπαιτούμενα ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητήθηκαν θέματα, που άπτονται του υπουργείου Δικαιοσύνης και γενικότερα σε ό, τι αφορά στον Άρειο Πάγο, καθώς νέος πρόεδρος είναι ο Βασίλειος Πέππας.

Το κλίμα είναι βαρύ στο κυβερνητικό στρατόπεδο για τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Πάνο Κουρουμπλή μετά τα όσα συνέβησαν στο Σαρωνικό και ο πρωθυπουργός επιχείρησε να αλλάξει το αρνητικό κλίμα τονίζοντας ότι πρέπει να γίνουν νομοθετικές τομές για τη βελτίωση της κατάστασης και τόνισε ότι ήδη έχει συζητηθεί η πρώτη δέσμη μέτρων για διερεύνηση και απόδοση ευθυνών.

Δείτε εδώ το σχέδιο νόμου

Πηγή: ypaithros.gr