Η περικοπή του επιδόματος για το τρίτο παιδί, η θεσμοθέτηση νέων αυστηρότερων κριτηρίων για την επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης και η καταβολή κοινωνικού μερίσματος-επιδόματος φτώχειας σε όσους έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα σε αντιστάθμισμα των νέων μέτρων είναι στην κορυφή της ατζέντας της τρίτης αξιολόγησης, η οποία ήδη έχει ξεκινήσει και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Ταυτόχρονα, η έως τώρα πορεία των εσόδων, που δείχνει σοβαρά σημάδια κόπωσης παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει εισπραχθεί η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, φέρνει κύμα κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, ενώ υπάρχει έντονη ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την επίτευξη του στόχου πλεονάσματος όχι μόνο του εφετινού προϋπολογισμού αλλά κυρίως του 2018.

Εφόσον ο φετινός προϋπολογισμός εμφανίσει υπερπλεόνασμα θα δώσει κοινωνικό μέρισμα σε όσους έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα και σε καμία περίπτωση δεν θα δοθεί 13η σύνταξη, όπως χαρακτηρίστηκε από την κυβέρνηση το επίδομα που δόθηκε πέρυσι τα Χριστούγεννα σε συνταξιούχους. Αυτήν τη φορά το όποιο ποσό περισσέψει από το υπερβάλλον πλεόνασμα θα δοθεί σε νοικοκυριά με ετήσια εισοδήματα κοντά στα όρια της φτώχειας και θα κινηθεί στη λογική του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, το γνωστό ΚΕΑ, που δίνεται σήμερα σε περίπου 250.000 δικαιούχους-οικογένειες και αφορά συνολικά 560.000 άτομα.

Παράλληλα, παρελθόν θα αποτελέσει σταδιακά το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης καθώς, όπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής», για το 2018 κόβεται στο μισό και για τα επόμενα χρόνια οι δανειστές ζητούν να κοπεί εντελώς. Και εδώ εκκρεμεί η απόφαση για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, όπου θα υπάρξουν πολύ αυστηρότερα κριτήρια αλλά και μείωση των τελικών ποσών επιδότησης.