Με ανοιχτά μέτωπα και μια αποτυχημένη επένδυση θα προσέλθει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup στο Ταλίν της Εσθονίας.

Επί τάπητος στο Eurogroup θα τεθεί και το επίμαχο θέμα της επένδυσης της Eldorado προκειμένου να διαπιστωθεί πώς θα αποφεύγονται ανάλογα προβλήματα και αρρυθμίες στο μέλλον. Πάντως από χθες υπάρχει μια προσπάθεια να χαμηλώσουν οι τόνοι τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την εταιρεία.

Για άλλη μια φορά η Ελλάδα θα βρεθεί στο στόχαστρο των Ευρωπαίων για τα πολλαπλά ανοιχτά ζητήματα, όπως της συνεχιζόμενης νομικής δίωξης εναντίον του κ. Ανδρέα Γεωργίου, τις καθυστερήσεις στις συντάξεις, τις αλλαγές στο δημόσιο, τα «κόκκινα» δάνεια αλλά και τις αποκρατικοποιήσεις.

Στην Αθήνα από τη Δευτέρα έχουν «πιάσει δουλειά» τα τεχνικά κλιμάκια προκειμένου να σχηματίσουν μια πρώτη εικόνα όσον αφορά την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων. Συνολικά πρέπει να εκπληρωθούν 95 μέχρι το τέλος του χρόνου, τα περισσότερα εκ των οποίων αποτελούν τμήμα της γ΄ αξιολόγησης.

Από την άλλη πλευρά, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους περιμένει να ολοκληρωθεί και ο Σεπτέμβριος προκειμένου να δώσει αναλυτικά στοιχεία στους δανειστές σχετικά με την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Από την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου και από το αν έχει διατεθεί το ποσό των τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τη β’ αξιολόγηση, θα κριθεί και η εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ που υπολείπεται μετά την απόφαση του Eurogroup τον Ιούνιο.

Η αγωνία του οικονομικού επιτελείου ενόψει της 3ης αξιολόγησης είναι αν θα τεθεί από τους δανειστές θέμα δημοσιονομικού κενού για το 2018, έτος κατά το οποίο το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να φτάσει στο 3,5% του ΑΕΠ. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να είναι έτοιμο το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου.

Και μέσα σε όλα αυτά, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει τη στάση του όσον αφορά τις προϋποθέσεις που θα θέσει για την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης. Παραμένει ανοιχτό το αν θα θέσει επιτακτικά ζήτημα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ή λήψης πρόσθετων μέτρων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2018 εντός των συμφωνηθέντων πλαισίων.