Σίγουρα δεν προκάλεσαν ρίγη ενθουσιασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος οι ρυθμοί με τους οποίους συνεχίστηκε ο περιορισμός των προβληματικών δανείων το πρώτο εξάμηνο του έτους, αλλά αυτό που προβληματίζει ακόμα περισσότερο είναι ότι χτίζεται σταθερά ένα νέο stock «κόκκινων» δανείων. 

Σύμφωνα με τη νέα απολογιστική έκθεση της ΤτΕ, τον Ιούνιο το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) μειώθηκε κατά 2% και 3,2% συγκριτικά με το τέλος του Μαρτίου του 2017 και του Δεκεμβρίου του 2016, αντίστοιχα, αγγίζοντας τα 102,9 δισ. ευρώ ή το 44,9% των συνολικών ανοιγμάτων. Ωστόσο, ο τριμηνιαίος δείκτης αθέτησης (default rate) παρέμεινε σε επίπεδα άνω του 2%, ξεπερνώντας τον ρυθμό αποκατάστασης της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων (cure rate). Ποιο ήταν το αντίδοτο; Εκτεταμένες διαγραφές δανείων ως το σημαντικότερο μέσο μείωσης των ΜΕΑ, με αποτέλεσμα αυτές να έχουν φτάσει στα 3,3 δισ. ευρώ για το πρώτο μισό του έτους.

Συνολικά, με τη συμπλήρωση του εξαμήνου τα προβληματικά δάνεια ανέρχονταν στο 42,7% για το στεγαστικό χαρτοφυλάκιο, στο 53,6% για το καταναλωτικό και στο 44,4% για το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο.

Η εικόνα αυτή ενισχύει τις ανησυχίες στην ΤτΕ -και όχι μόνο- για τη στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ στις επικείμενες διαπραγματεύσεις, καθώς ένα από τα επιχειρήματα του Ταμείου είναι ότι η δυσκολία αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες για την ανάγκη νέων κεφαλαιακών ενέσεων τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ.

Πηγή: Ελευθερία του Τύπου