Και επίσημα, πλέον, ξεκίνησαν οι αυτόματοι συμψηφισμοί επιστροφών φόρου εισοδήματος με τον ΕΝΦΙΑ για περίπου 570.000 φορολογούμενους.

Από χθες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έστειλε μηνύματα στους ιδιοκτήτες ακινήτων που αναμένουν να εισπράξουν επιστροφή φόρου εισοδήματος, με τα οποία ενημερώνονται ότι έγινε ο συμψηφισμός της επιστροφής φόρου εισοδήματος με το ποσό του ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε.

Το υπουργείο Οικονομικών θα «προεισπράξει» πάνω από 200 εκατ. ευρώ, τα οποία οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούσαν να πληρώσουν σε δόσεις με την πρώτη έως τις 29 Σεπτεμβρίου. Στις περιπτώσεις, ο ιδιοκτήτης χάνει το δικαίωμα να εξοφλήσει έως τον Ιανουάριο, αφού τα χρήματα παρακρατήθηκαν εφάπαξ.

Αν όμως η οφειλή για ΕΝΦΙΑ είναι μεγαλύτερη από την επιστροφή φόρου, το ποσό που θα απομείνει μετά την αφαίρεση της επιστροφής από τον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να εξοφληθεί. Στις περιπτώσεις αυτές, ισχύουν οι δόσεις αλλά αλλάζουν τα ποσά που εμφανίζονταν στην αρχική εκκαθάριση.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος που δικαιούται επιστροφή φόρου εισοδήματος 500 ευρώ και του βεβαιώθηκε ΕΝΦΙΑ για το έτος 2017 ύψους 600 ευρώ, το ποσό των 500 ευρώ συμψηφίζεται αυτόματα με το ποσό της επιστροφής φόρου και καλείται να πληρώσει τα υπόλοιπα 100 ευρώ του ΕΝΦΙΑ.

Αν όμως η οφειλή για ΕΝΦΙΑ είναι μικρότερη από την επιστροφή φόρου, το υπερβάλλον ποσό θα πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλώσει ο φορολογούμενος.

Να σημειωθεί ότι στις περιπτώσεις που ο ένας εκ των δύο συζύγων δικαιούται επιστροφή φόρου, αλλά ο ΕΝΦΙΑ έχει βεβαιωθεί στον άλλο σύζυγο, τότε θα πρέπει να σπεύσουν οι ίδιοι στην εφορία όπου ανήκουν προκειμένου να υποβάλλουν αίτημα συμψηφισμού. Και αυτό γιατί εμπλέκονται δύο διαφορετικά ΑΦΜ και δεν μπορεί να γίνει η αυτόματα η αφαίρεση του πιστωτικού εκκαθαριστικού του ενός, από την οφειλή ΕΝΦΙΑ του άλλου.