Υπερβολική χαρακτήρισε την άποψη του ΔΝΤ, για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ ο Μιχάλης Σάλλας ο οποίος μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και τον Νίκο Σαμοΐλη, υπογραμμίζοντας πως συμφωνεί με τις εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM).

«Η εξέλιξη της οικονομίας θα κρίνει τι θα γίνει με τις εταιρείες, θα δούμε με τη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος αν θα μπορέσουν ή όχι να διασωθούν» τόνισε ο κ. Σάλλας αναφορικά με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, ενώ ερωτηθείς για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα από τη διαδικασία εκτίμησε ότι είναι πολύ νωρίς για να κριθούν.

Ο Μιχάλης Σάλλας εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία βελτιώνεται σταδιακά και μετά από πολλά χρόνια κάποιοι τομείς βγαίνουν από το τέλμα. Εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθεί γρήγορα η τρίτη αξιολόγηση για να υπάρξει ηρεμία και σταθερότητα στην οικονομία.

Ερωτηθείς για το πότε θα βγει η χώρα από την ύφεση και τα μνημόνια ο κ. Σάλλας είπε «Δεν είναι τόσο απλό (…) τη χώρα την έχει περάσει εδώ και καιρό μια καταιγίδα, αλλά δεν μπορώ να μην αναφέρω ότι το 2012 είχαμε 5 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις στο κέντρο της Αθήνα, το 2015 έχουμε 15 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις (..) μπορεί να μην μπορούν όλοι οι τομείς να αλλάξουν, αλλά μεταβάλλεται. Η οικονομία δεν γίνεται να αλλάξει με ένα κουμπάκι».

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, ο οποίος έκανε λόγο για μείωση της φορολογίας όταν η οικονομία το επιτρέψει, ο πρώην τραπεζίτης απάντησε «εκείνο που μπορώ να πω είναι μακάρι να δημιουργηθούν οι συνθήκες αρκεί να είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την πορεία της οικονομίας» είπε και πρόσθεσε πως στο σημερινό Euroworking Group, θα υπάρχει μια πίεση για την υλοποίηση μέτρων που απομένουν από τη 2η αξιολόγηση και παράλληλα να γίνει ταχύτερα η 3η αξιολόγηση.

Ο κ. Σάλλας εξέφρασε την ελπίδα -όπως και πολλοί μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, όπως είπε- να τελειώσει γρήγορα η 3η αξιολόγηση ώστε το πλαίσιο να είναι γνωστό. Ο πρώην τραπεζίτης αναφέρθηκε σε τομείς της οικονομία που καταγράφουν θετικό πρόσημο όπως ο τουρισμός, η ενέργεια αλλά και η αγορά ακινήτων.

Ερωτηθείς για την πρόταση του για τα στεγαστικά δάνεια, υπενθύμισε πως η πρόταση του από το 2013 ήταν να υπάρξει μια ρύθμιση κάτι σαν μίσθωμα προς τις τράπεζες και να μένει μέσα ο ιδιοκτήτης και όταν θα μπορέσει ο δανειολήπτης να ξαναπεράσει το ακίνητο στα χέρια του. Ωστόσο, όπως είπε στα Παραπολιτικά 90,1 ο κ. Σάλλας, υπάρχουν δύο σχολές για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια η αμερικάνικη που λέει «βγάλτε προβλέψεις πουλήστε κόκκινα δάνεια χωρίς να ασχολούνται με το τι θα συμβεί σε κοινωνικό επίπεδο», ενώ στην Ευρώπη υπήρχε άλλη άποψη «δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για αυτό και δεν δημιουργήθηκε η Bad Bank » δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σάλλας.

Για την Παγκρήτια Τράπεζα, δήλωσε ότι η διοίκηση έχει καταφέρει να συγκεντρώσει τα κεφάλαια, καθώς αποκαταστάθηκε η εμπιστοσύνη και επέστρεψαν οι καταθέσεις με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται ρευστότητα από τον ELA. Τέλος ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες απάντησε «δεν φαίνονται εκλογές».