Θέμα ημερών ή ακόμη και ωρών είναι να ολοκληρωθεί διαδικασία για την επιλογή του νέου προέδρου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που θα αντικαταστήσει τον παραιτηθέντα κ. Γ. Μιχελή.

Η Επιτροπή Επιλογής του ΤΧΣ συνεδριάζει αυτές τις ημέρες στην Αθήνα υπό τον Ιταλό Φραντζέσκο Παπαντία, προκειμένου να «επεξεργαστεί» τη short list των καλύτερων υποψηφίων που πρότεινε ο σύμβουλος Stanton Chase. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υποψήφιοι θα περάσουν από συνεντεύξεις όπου οι επικρατέστεροι θα προταθούν στον υπουργό Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο και κατόπιν εκείνος θα επιλέξει και τον καταλληλότερο για τη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου του ΤΧΣ.

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη θέση του Προέδρου του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έγινε στις 18 Ιουλίου και πως η προθεσμία υποβολής αιτήσεων έληξε στις 21 Αυγούστου 2017.

Το εύρος των αποδοχών του προέδρου του Γενικού Συμβουλίου θα κυμαίνεται από 105.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ και αποτελεί τη συνολική ετήσια ακαθάριστη αμοιβή της θέσης. Η θητεία καθορίζεται από το νόμο έως την 30η Ιουνίου 2020.Ο δε πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου με μόνιμο τόπο διαμονής εκτός Ελλάδας θα δικαιούται την κάλυψη εξόδων ταξιδιού και διαμονής.

Βάσει της προκήρυξης οι υποψήφιοι έπρεπε να πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια και προϋποθέσεις:

-Εκπαίδευση: Πτυχίο πανεπιστημίου, ιδανικά σε Οικονομικά ή Χρηματοοικονομικά. Στελέχη με επαγγελματική κατάρτιση στη λογιστική και τη Νομική θα αξιολογηθούν αναλόγως.

-Γλώσσες: Άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας, ευχέρεια στα ελληνικά θα θεωρηθεί πολύ σημαντικό επιπρόσθετο προσόν.

-Γνωστικό Αντικείμενο: Ο νέος πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου θα επιλεγεί μεταξύ προσώπων με επιτυχημένο ιστορικό σε ανώτατες θέσεις στο χρηματοοικονομικό ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα, με διεθνή εμπειρία σε οποιονδήποτε από τους ακόλουθους τομείς: τραπεζικό, ελεγκτικό, νομικό και κανονιστικής συμμόρφωσης.

-Οι υποψήφιοι θα πρέπει να διαθέτουν εξαιρετικές δεξιότητες ηγεσίας και επικοινωνίας, καθώς και ευρύ όραμα σε επιχειρηματικά ζητήματα, αδιαμφισβήτητη επιχειρηματική ηθική και ανεξαρτησία, ιστορικό και συμμετοχή σε πολύπλευρες και σύνθετες καταστάσεις με έντονους και πιεστικούς ρυθμούς εργασίας, εμπειρία σε πολύπλοκες επιχειρηματικές καταστάσεις συμπεριλαμβανομένων των εταιρικών αναδιαρθρώσεων, διοικητικών βελτιώσεων και θεμάτων επενδυτών και να έχουν διαθέσιμο χρόνο για την απαιτούμενη αυτή δέσμευση.

-Επιβεβαιωμένη ανεξαρτησία από οργανισμούς, συστημικές τράπεζες, κυβερνήσεις και δανειολήπτες είναι προαπαιτούμενο. Προηγούμενη εμπειρία σε οργανισμό γνωστό για την άψογη ηθική και ακεραιότητά του, άνω του μέσου όρου ιστορικό επιτυχιών και κουλτούρας που έχει προσελκύσει, αξιοποιήσει και διατηρήσει κορυφαία στελέχη, θα θεωρηθεί σημαντικό επιπλέον προσόν.