Σε ισχύ τίθενται από σήμερα, διατάξεις για τις αναλήψεις μετρητών στο πλαίσιο των capital controls, που είχαν ανακοινωθεί σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου από τις αρχές Αυγούστου.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην τελευταία ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, από σήμερα μεταξύ άλλων ο δικαιούχος μπορεί να κάνει ανάληψη έως του ποσού των χιλίων οκτακοσίων (1.800) ευρώ κατ΄ ανώτατο όριο, με μια ή περισσότερες αναλήψεις τον μήνα.
Στην ουσία κάποιος πολίτης που έχει λογαριασμό σε ελληνική τράπεζα σε ορίζοντα ενός έτους θα μπορεί να κάνει ανάληψη συνολικά 21.600 ευρώ, δηλαδή λιγότερα απ' όσα μπορεί να βγάλει σήμερα από τα ATM ή από τα γκισέ των τραπεζών!

Παράλληλα, επιτρέπεται η πραγματοποίηση ανάληψης μετρητών έως του ποσοστού 50% συνολικά, από χρηματικά ποσά τα οποία, μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2017, μεταφέρονται από την αλλοδαπή με μεταφορά πίστωσης σε υφιστάμενους λογαριασμούς, που τηρούνται σε πιστωτικό ίδρυμα στην Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι εξαιρούνται των απαγορεύσεων και περιοριστικών μέτρων οι αναλήψεις μετρητών έως του ποσοστού του 100% συνολικά, από χρηματικά ποσά τα οποία κατατίθενται σε τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων νομικών και φυσικών προσώπων, σε μετρητά.

Η περιορισμένη χαλάρωση των περιοριστικών όρων περιλαμβάνει μέτρα για εταιρείες και ελεύθερους επαγγελματίες ενώ θα επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού σε τράπεζα μέσω της δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη. Επίσης οι επαγγελματίες αγρότες θα μπορούν να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό εφόσον δεν τηρείται ήδη άλλος λογαριασμός. Θα επιτρέπεται ακόμη το άνοιγμα λογαριασμού μισθοδοσίας από εργαζόμενο σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα εκτός αυτού στο οποίο ήδη τηρεί λογαριασμό, εφόσον ο νέος εργοδότης του καταβάλλει τη μισθοδοσία σε διαφορετική τράπεζα από εκείνη που τηρεί λογαριασμό ο εργαζόμενος.