Κι ενώ το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να υπολογίζει και να εισπράττει ΕΝΦΙΑ -και όχι μόνο- με βάση ανύπαρκτες σε πολλές περιπτώσεις αξίες, ετοιμάζεται για πλειστηριασμούς ακινήτων οφειλετών του Δημοσίου, όπου η τιμή εκκίνησης δεν θα είναι, πλέον, η αντικειμενική αξία, αλλά η ...διαστημική εμπορική τιμή.

Επί της ουσίας, αυτό που ισχύει από το 2016 για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς για χρέη προς τις τράπεζες, θα εφαρμόζεται και για οφειλές προς τις εφορίες.

Χαρακτηριστικό είναι οτι διαμερίσματα 10, 15 ή 20 ετών στο κέντρο της Αθήνας, εξακολουθούν να βαρύνονται με Τιμές Ζώνης κοντά στα 1.000 ευρώ/τ.μ. και με αυτές ακριβώς τις τιμές υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ. Τα ίδια ακριβώς διαμερίσματα, αν βγουν στο «σφυρί» για οφειλές στην εφορία, δεν θα «πιάσουν» πάνω από 100, 200 ή το πολύ 300 ευρώ/τ.μ., όπως προκύπτει από στοιχεία μεσιτικών γραφείων και αγγελίες.

Όταν υπογραφεί η Απόφαση από τον υπουργό Οικονομικών και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, η οποία, όπως προβλέπει η διάταξη που ψηφίστηκε μόλις το Μάιο, θα ορίζει το ποιος και πώς θα υπολογίζει τις αξίες των ακινήτων που θα κατάσχονται και θα βγαίνουν στο «σφυρί».