Η HSBC, η Citigroup και η Morgan Stanley βλέπουν αυξανόμενες ενδείξεις πως οι παγκόσμιες αγορές βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο του ράλι τους, πριν ξεκινήσει η καθοδική πορεία.

Αναλυτές των μεγαθηρίων της Wall Street επικαλούνται σημάδια μεταξύ των οποίων η κατάρρευση μακροχρόνιων «σχέσεων» μεταξύ μετοχών, ομολόγων και εμπορευμάτων, καθώς και το γεγονός ότι οι επενδυτές αγνοούν θεμελιώδη και οικονομικά στοιχεία. Όλα αυτά σημαίνουν πως οι αγορές μετοχών και πίστωσης βρίσκονται σε κίνδυνο μιας επώδυνης βουτιάς.

«Οι μετοχές συσχετίζονται πλέον λιγότερο με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, οι συναλλαγματικές ισοτιμίες συσχετίζονται λιγότερο με τα επιτόκια, και όλα (τα περιουσιακά στοιχεία) έχουν εξελιχθεί σε λιγότερο ευαίσθητα στο πετρέλαιο», συνόψισε ο Andrew Sheets, ανώτατος αναλυτής περιουσιακών στοιχείων στην Morgan Stanley, σε έκθεσή του που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Το μοντέλο της τράπεζάς του, δείχνει πως τα περιουσιακά στοιχεία σε όλο τον κόσμο παρουσιάζουν τη λιγότερη δυνατή συσχέτιση εδώ και σχεδόν μία δεκαετία, παρότι οι αμερικανικές μετοχές και η πίστωση υψηλής απόδοσης ενεπλάκησαν παράλληλα στο selloff που πυροδότησαν αυτό το μήνα το αδιέξοδο στις σχέσεις ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας και οι βίαιες συγκρούσεις στη Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όπως ακριβώς συνέβη και στη διάρκεια της περιόδου που προηγήθηκε της κρίσης του 2007, οι επενδυτές τιμολογούν τα περιουσιακά στοιχεία βάσει των ρίσκων που συνδέονται με συγκεκριμένους τίτλους ή βιομηχανίες, αγνοώντας τους ευρύτερους παράγοντες που κινούν την αγορά -όπως είναι για παράδειγμα τα στοιχεία που αφορούν στη μεταποίηση. Καθώς οι traders αναζητούν λόγους για να παραμείνουν αισιόδοξοι, οι παραδοσιακές σχέσεις μεταξύ περιουσιακών στοιχείων και κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων, τείνουν να καταρρέουν.

«Αυτές οι περιορισμένες μακροοικονομικές και μικροοικονομικές συσχετίσεις επιβεβαιώνουν την ιδέα πως βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον στο τέλος του κύκλου και δεν είναι τυχαίο πως η τελευταία φορά που είδαμε τόσο χαμηλές αναγνώσεις ήταν την περίοδο 2005-2007», έγραψε ο Sheets. Ο αναλυτής προτείνει την τόνωση των τοποθετήσεων σε αμερικανικές μετοχές και την ελάττωση θέσεων σε εταιρικό χρέος.

Αυτή η δυναμική ταυτόχρονα βοηθά να κρατηθεί σε απόσταση η μεταβλητότητα σε μετοχές, σε ομόλογα και σε νομίσματα, τροφοδοτώντας την όρεξη για ρίσκαπαγκοσμίως, σύμφωνα με τη Morgan Stanley.

Παράλληλα, η Savita Subramanian της Bank of America Merrill Lynch τονίζει πως το γεγονός ότι οι επενδυτές δεν δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα κέρδη είναι ακόμη μία ένδειξη πως το παγκόσμια ράλι σύντομα θα εκτονωθεί. Για πρώτη φορά από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι εταιρίες που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών σε κέρδη και πωλήσεις και στους 11 επιχειρηματικούς τομείς, δεν έλαβαν την «επιβράβευση» των επενδυτών, αποκαλύπτει η ανάλυση της ειδικού.

«Η έλλειψη αντίδρασης θα μπορούσε να είναι άλλη μια ένδειξη πως είμαστε στο τέλος του κύκλου, το οποίο σημαίνει πως οι προσδοκίες και οι τοποθετήσεις ήδη αντανακλούν και παραπάνω τα καλά αποτελέσματα και το καλό guidance», υπογράμμισε η Subramanian.

Ο στρατηγικός αναλυτής της Oxford Economics, Gaurav Saroliya, κάνει λόγο για ένα άλλο καμπανάκι για τους «ταύρους» στις αμερικανικές μετοχές: η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία των μη χρηματοοικονομικών εταιριών μετά πληθωρισμού -μια μέτρηση της αξίας των αγαθών έπειτα από προσαρμογή βάσει των κοστών παραγωγής- είναι αυτή τη στιγμή αρνητική σε ετήσια βάση.

«Ο κύκλος των πραγματικών εταιρικών κερδών έχει γυρίσει αρκετά ώστε να είναι πιθανή πηγή ανησυχίας μέσα στα επόμενα τέσσερα τρίμηνα», ανέφερε ο αναλυτής σε συνέντευξη. «Αυτό, σε συνδυασμό με τις πιο ακριβές αποτιμήσεις μετοχών μεταξύ των μεγάλων αγορών, θα πρέπει να ανησυχήσει όσους επενδύουν σε αμερικανικές μετοχές», υπογράμμισε.

Η σκέψη είναι πως μια συνήθης ανάπτυξη στο τελευταίο στάδιο του κύκλου -μια οικονομία με πλήρη απασχόληση και επιβράδυνση στο momentum- τείνει να σημειώνει μείωση στα περιθώρια των εταιρικών κερδών. Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ώριμο στάδιο του κύκλου -80% ολοκλήρωση από το τελευταίο χειρότερο σημείο και μετά-, βάσει μοτίβων των περιθωρίων που χρονολογούνται πίσω στη δεκαετία του 1950, σύμφωνα με τη Societe Generale.

Αφότου συμπέρανε πως οι αγορές πίστωσης χαρακτηρίζονται από υπερθέρμανση, ο Steven Major, επικεφαλής έρευνας στην HSBC για το σταθερό εισόδημα παγκοσμίως, πρότεινε στους πελάτες να μειώσουν τις τοποθετήσεις σε ευρωπαϊκά εταιρικά ομόλογα νωρίτερα αυτό το μήνα. Τα premium δεν καταφέρνουν να «ανταμείψουν» τους επενδυτές για την προοπτική κεφαλαιακής ζημιάς, κινδύνων στη ρευστότητα και αυξημένης μεταβλητότητας, τόνισε ο ειδικός.

Αναλυτές της Citigroup επίσης υποστηρίζουν πως οι αγορές βρίσκονται στο κατώφλι για το peak του τελευταίου σταδίου πριν την ύφεση, που οδηγεί μετοχές και ομόλογοα σε bear market.

Τα spreads μπορεί να διευρυνθούν τους ερχόμενους μήνες χάρη στην ελάττωση της τόνωσης των κεντρικών τραπεζών, αλλά και καθώς οι επενδυτές αγχώνονται για την αυξημένη εταιρική μόχλευση, επισημαίνει η τράπεζα. «Οι φούσκες είναι συνηθισμένες σε αυτές τις γερασμένες bull market μετοχών», εξηγεί.