Χρέη στην εφορία, χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία, «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, απλήρωτα στεγαστικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες συνθέτουν το εφιαλτικό σκηνικό της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας ύστερα από οκτώ χρόνια αιματηρών θυσιών, όπου όλα έγιναν και επιβλήθηκαν στο όνομα της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, αλλά η «βόμβα» του ιδιωτικού χρέους που αγγίζει τα 230 δισ. ευρώ είναι αυτή που απειλεί να σαρώσει κάθε προοπτική ανάκαμψης.

Όπως αναφέρει ο Γιώργος Παππούς στην «Ελευθερία του Τύπου», ανατρέχοντας στα τελευταία στοιχεία, θα διαπιστώσει κανείς έντρομος ότι το… δράμα δεν βρίσκεται στην κορύφωσή του, κάτι που θα έδινε την ελπίδα ότι σταδιακά το πρόβλημα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα αμβλυνθεί. Τουναντίον.

Κάθε μήνα, ειδικά οι οφειλές προς το Δημόσιο, «φουσκώνουν» με ρυθμούς που αγγίζουν ή ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, καθώς ακόμα και το αποκαλούμενο «αριστερό» μνημόνιο κινήθηκε στην πεπατημένη της υπερφορολόγησης και του στραγγαλισμού κάθε ικμάδας του ιδιωτικού τομέα, «βομβαρδίζοντας» με νέους άμεσους και έμμεσους φόρους ακόμα και τα μικρομεσαία εισοδήματα.

Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στην τελευταία διετία έχουν προστεθεί 20 δισ. ευρώ νέων χρεών προς τις εφορίες, ενώ ήδη από την αρχή του έτους το κοντέρ έχει γράψει πάνω από 6 δισ. ευρώ. Συνολικά, σε εφορίες και τελωνεία οι οφειλές φθάνουν τα 101 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, υπάρχει μια βραδυφλεγής «βόμβα» που μπορεί να αλλάξει όλα τα δεδομένα: η υπερχρέωση πιστωτικών καρτών για την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων. Σημειωτέον ότι ήδη περίπου το 54% των καταναλωτικών δανείων, που βαραίνουν περίπου 2.000.000 φορολογούμενους, είναι μη εξυπηρετούμενο.

*Περισσότερα στην Ελευθερία του Τύπου που κυκλοφορεί σε όλα τα περίπτερα της χώρας