Στην επέκταση του προγράμματος Greek Golden Visa, δηλαδή τη χορήγηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα σε ξένους που αγοράζουν κατοικίες ή ακίνητα αξίας άνω των 250.000, προσανατολίζεται η κυβέρνηση στο πλαίσιο προσέλκυσης νέων επενδυτών.

Για φέτος καταγράφεται μεγάλο ενδιαφέρον από αγοραστές κυρίως από την Τουρκία, την Κίνα, την Αίγυπτο, τη Ρωσία και άλλες χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Οι επενδύσεις αυτές γίνονται κυρίως σε κατοικίες με μοναδικά χαρακτηριστικά, στην Αθήνα ή σε δημοφιλείς προορισμούς, που δεδομένης της χαμηλής τους αποτίμησης αποτελούν πολύ ανταγωνιστική επένδυση συγκρινόμενα με ανάλογα ακίνητα άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών και προορισμών.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας, των παραλιακών προαστίων από το Φάληρο και ανατολικά. Επίσης ανάλογο ενδιαφέρον υπάρχει για ποιοτικά ακίνητα στους τουριστικούς προορισμούς υψηλού προφίλ (Μύκονος, Σαντορίνη, Σπέτσες, Αντίπαρος, περιοχές της Κρήτης) αλλά και περιοχές της χώρας μεγάλης ομορφιάς. Στις πιο περιζήτητες περιοχές, όπως στη Μύκονο, οι αξίες ήδη γνωρίζουν σημαντική ανάκαμψη αλλά η ανοδική πορεία τους συνεχίζεται.

Να σημειωθεί ότι στα τέλη Αυγούστου θα ταξιδέψουν στην Κίνα υψηλόβαθμα στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου Αθηνών, προκειμένου Κινέζοι επενδυτές να μπορέσουν να αποκτήσουν τη «χρυσή βίζα» και μέσα από αγορές ελληνικών επενδυτικών προϊόντων.

Το ελάχιστο ποσό για τοποθετήσεις σε ομόλογα θα είναι 300.000 ευρώ. Η διαπραγμάτευση θα γίνει με το Χρηματιστήριο της Σενζέν, όπου στόχος είναι οι Κινέζοι επενδυτές που επιθυμούν να αποκτήσουν ελληνική «χρυσή βίζα» να μπορέσουν να το κάνουν μέσω της αγοράς ελληνικών διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων από τη χώρα τους.

Τι είναι η χρυσή βίζα

Το κάθε κράτος που υλοποιεί το πρόγραμμα της χρυσής βίζας ανταλλάσσει, θα έλεγε κανείς, την ελεύθερη είσοδο στη χώρα, και ανά περιπτώσεις την υποκοότητα, με την αγορά ενός ακινήτου ή την πραγματοποίηση άλλου είδους επένδυσης εντός των συνόρων αυτής.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι επενδυτές πολίτες τρίτων χωρών μπορούν να αποκτήσουν ένα ακίνητο εντός Ελλάδας αξίας 250.000 ευρώ και με τον τρόπο αυτό να «αγοράσουν» μαζί και την άδεια εισόδου στη χώρα μας και κατ’ επέκταση στην Ευρώπη για πέντε χρόνια. Το ελληνικό πρόγραμμα δεν απαιτεί από τους επενδυτές να μένουν στην χώρα, παρά μόνο αν θελήσουν να λάβουν ελληνική υπηκοότητα όπου θα πρέπει να ζουν εδώ για τουλάχιστον επτά χρόνια.

Παρότι πολλά κράτη διαθέτουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα με διαφορετικές παροχές το καθένα, οι χρυσές βίζες της Ισπανίας, της Πορτογαλίας της Μάλτας της Ελλάδας και της Κύπρου τιτλοφορούνται ως πολλά υποσχόμενες χωρίς όμως να είναι όλες το ίδιο επιτυχημένες από άποψη εσόδων και απήχησης. Ο λόγος έχει να κάνει κυρίως με τις παροχές της καθεμιάς.