Σε δόσεις, ο αριθμός των οποίων θα εξαρτηθεί από το πότε θα εκδοθούν τα εκκαθαριστικά, θα κληθούν να καταβάλουν εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι το αναδρομικό χαράτσι των εισφορών υπέρ επικούρησης και εφάπαξ.

Το πιο πιθανό, σύμφωνα με την «Ελευθερία του Τύπου» είναι ότι τα ειδοποιητήρια θα σταλούν στους υποχρέους τον Οκτώβριο και οι δόσεις θα φθάσουν τις 11. Και αυτό καθώς, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, «οι οφειλόμενες εισφορές θα καταβληθούν σε τόσες δόσεις όσοι και οι μήνες που έχουν διανυθεί από την αρχή του τρέχοντος έτους και μέχρι τον επόμενο μήνα από την κοινοποίηση του ειδοποιητηρίου πληρωμής». Για 11 με 12 δόσεις μίλησε χθες σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο υφυπουργός εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος.

Να υπενθυμίσουμε ότι, όπως έγραψε χθες η «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου», αναδρομικό χαράτσι έρχεται για περίπου 250.000 αυτοαπασχολουμένους (μηχανικούς, δικηγόρους, γιατρούς κ.ά.), οι οποίοι μέσα στους επόμενους μήνες θα κληθούν να πληρώσουν, πέρα από τις εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ, και εισφορές υπέρ επικούρησης (7%) και εφάπαξ (4%) για το διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου ή Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου, ανάλογα με το πότε θα γίνει ο τελικός προσδιορισμός των εισφορών και θα σταλούν τα ειδοποιητήρια.

Πάντως, το υπουργείο στην ανακοίνωσή του υποστηρίζει πως δεν υπάρχουν πρόσθετες επιβαρύνσεις. «Οι εισφορές 7% για την επικουρική ασφάλιση και 4% για το εφάπαξ έχουν θεσμοθετηθεί, στη βάση της ισονομίας, επί του εισοδήματος από εργασία, με τον Ν. 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου). Και ισχύουν, όπως είναι γνωστό, από την 1η/1/2017 για όλους όσοι είχαν και έχουν σχετικές “καλύψεις”». Βέβαια, αυτό που δεν λέει το υπουργείο είναι γιατί, ενώ το νέο πλαίσιο έχει ψηφισθεί από το 2016, η σχετική εγκύκλιος για τις συγκεκριμένες εισφορές εκδόθηκε μόλις προχθές.