Το κοινό μήνυμα που εξέπεμψαν οι θεσμοί στο συνέδριο ττου Economist είναι πως η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει και να βγει από το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018.

Και οι τρεις εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού σκέλους των δανειστών με κάθε ευκαιρία επαναλάμβαναν τη φράση «μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις» και «υλοποίηση, υλοποίηση, υλοποίηση» θέλοντας να υπογραμμίσουν ότι μετά την ψήφιση των μέτρων αυτό που έχει μεγάλη σημασία για την επιτυχία του προγράμματος είναι η υλοποίησή τους τόσο στη διάρκεια του προγράμματος όσο και μετά από αυτό.

Κοστέλο: «Η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει ξανά την ευκαιρία που είχε το 2014»

Θετικά μηνύματα για την δυνατότητα της Ελλάδας να αξιοποιήσει την ευκαιρία που της παρουσιάζεται για να επιστρέψει στις αγορές έκανε ο επικεφαλής της Κομισιόν στο κουαρτέτο Ντέκλαν Κοστέλο.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιον έκανε λόγο για «μεγάλη πρόοδο» στην ενώ χαρακτήρισε «σημαντική για τη βιωσιμότητα του χρέους» την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης.

Από το βήμα συνεδρίου του Economist, ο Ευρωπαίος τεχνοκράτης υποστήριξε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στο τελικό έτος του προγράμματος», ενώ σημείωσε με νόημα, ότι «η χώρα επέστρεψε ξανά στο σημείο που βρισκόταν το 2014».

Είναι πολύ σημαντικό είπε, για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, αφενός να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα από την ελληνική κυβέρνηση αλλά είναι επίσης σημαντικό να μη υπάρξουν νέες απαιτήσεις πολιτικής από την κυβέρνηση, πέραν των όσων έχουν συμφωνηθεί.

«Η Ευρώπη είναι εδώ για να βοηθήσει, καθώς έχει εκταμιεύσει 35 δισ. την περίοδο μετά το 2014 και απομένουν ακόμη 20 δισ. προς εκταμίευση» κατέληξε.

Χουλιαράκης: «Να ανακτήσουμε την ιδιοκτησία του προγράμματος»

"Πρέπει να κηρύξουμε την ιδιοκτησία του προγράμματος, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης από το συνέδριο του Economist. Πρόσθεσε ότι "έχουμε κάνει πολλά, θα πρέπει να γίνουν και άλλα".

"Πρέπει να γίνουν και άλλα πράγματα για να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον και η γραφειοκρατία" και τούτο παρά τα όσα έχουμε κάνει, επισήμανε. Πρόσθεσε ότι πρέπει να βαθμονομήσουμε την ιστορία μας για το τι έχουμε πετύχει και να υπογραμμίσουμε τα επιτεύγματά μας και να τα χρησιμοποιήσουμε για την προσέλκυση των επενδύσεων.

"Περισσότερα βέβαια χρειάζονται στην δημοσιονομική μας πολιτική", επισήμανε. "Πρέπει να πετύχουμε τους στόχους αλλά και να έχουμε μία αναδιανεμητική διάσταση, εκεί πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα", ανέφερε λέγοντας ότι και στο πεδίο των φόρων πρέπει να έχουμε επίσης μία πολύ πιο φιλική προς την ανάπτυξη πολιτική.

Για τις μεταρρυθμίσεις μίλησε ο Τζιαμαρόλι

«Μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις. Αυτό είναι που πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης για την Ελλάδα, με στόχο την ανάπτυξη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ESM στην αντιπροσωπεία των θεσμών Νίκολα Τζιαμαρόλι από το βήμα συνεδρίου του Economist.

Ακόμη, παρατήρησε ότι όλους τους προηγούμενους μήνες όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες επικεντρώθηκαν υπερβολικά στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους.

Ο κ. Τζιαμαρόλι εκτίμησε ότι υπάρχει ένας καθαρός δρόμος μέχρι το τέλος του προγράμματος, προσθέτοντας ότι υπάρχει ένα καλό πλαίσιο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία τώρα πρέπει να μειωθούν. «Δημιουργήθηκε ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Τώρα είναι η ώρα για ιδιωτικοποιήσεις», συνέχισε.

«Ήδη η Ελλάδα εξοικονομεί περίπου το 6% του ελληνικού ΑΕΠ τον χρόνο από τις διευκολύνσεις στην αποπληρωμή του χρέους. Το Eurogroup είναι έτοιμο να αποφασίσει περαιτέρω ελάφρυνση του χρέος, εφόσον χρειαστεί», είπε ο εκπρόσωπος του ESM και κατέληξε λέγοντας ότι προκειμένου να επιστρέψει στις αγορές, η χώρα μας θα πρέπει να αναλάβει την ιδιοκτησία του μεταρρυθμιστικού προγράμματος.

Nτρούντι:Δεν έχουν εξειδικευτεί τα μέτρα του χρέους

Υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων ώστε να τονωθεί η ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και να επιβεβαιωθεί η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ζήτησε ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ στους Θεσμούς, Φραντσέσκο Ντρούντι κατά την τοποθέτηση του στο συνέδριο του Economist για την ελληνική οικονομία. Σημείωσε δε ως κρίσιμης σημασίας την προώθηση της πώλησης κόκκινων δανείων και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ως μέσο να τονωθεί η ρευστότητα στο χρηματοοικονομικό σύστημα της Ελλάδα.

Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν έχουν εξειδικευτεί επαρκώς, επεσήμανε ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ στους θεσμούς, Φραντσέσκο Ντρούντι, ο οποίος παρ’ όλα αυτά, χαρακτήρισε την απόφαση του πρόσφατου Eurogroup ως «ένα πρώτο βήμα».

Ρέγκλινγκ σε Τσίπρα: Οι περικοπές είναι πίσω μας

Στο μεταξύ, συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου είχε την Τετάρτη το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Γενικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Έχετε κάνει πολύ δρόμο και αυτό είναι πολύ θετικό και χαίρομαι πολύ γι' αυτό. Οι περικοπές και οι επώδυνες μεταρρυθμίσεις είναι πίσω μας. Τώρα μπορείτε να επικεντρωθείτε στην ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής. Αυτός είναι ο νέος στόχος και είναι καλό για την ελληνική οικονομία και τον ελληνικό λαό», τόνισε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, κατά τον διάλογο που είχαν με τον Αλέξη Τσίπρα μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, στην έναρξη της συνάντησής τους.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε, ότι «ο κοινός μας στόχος τώρα είναι να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών και να έχουμε τη δυνατότητα να τελειώσουμε το πρόγραμμα στα μέσα του 2018 και να μην είμαστε στη δύσκολη θέση να χρειαζόμαστε περαιτέρω εκταμιεύσεις από την πλευρά σας». «Και νομίζω ότι είστε σε καλό δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση» πρόσθεσε ο κ. Ρέγκλινγκ, αναφέροντας ότι δεν βλέπει την ανάγκη για περαιτέρω εκταμιεύσεις μετά τα μέσα του επόμενου χρόνου.

«Τότε, εάν όλα πάνε καλά, θα στέκεστε στα πόδια σας» τόνισε. Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η προοπτική είναι καλή και συμπλήρωσε ότι φυσικά όλα εξαρτώνται από τη συνέχιση της καλής συνεργασίας, για την οποία είμαστε πολύ καλά προετοιμασμένοι και από τη διαμόρφωση εμπιστοσύνης, γιατί οι αγορές παρακολουθούν προσεκτικά πώς είναι οι σχέσεις με τους θεσμούς και εάν οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζουν να υλοποιούνται στο πλαίσιο της συμφωνίας.
Νωρίτερα, ο επικεφαλής του ESM είχε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο κατά την οποία εξέφρασε την αισιοδοξία του για την εκταμίευση, στις αρχές Ιουλίου, της δόσης για την Ελλάδα.

Σχετικά με την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι «εάν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα εφαρμόζεται κανονικά, τότε μπορεί να συμβεί αργότερα φέτος ή στις αρχές του 2018», ενώ σε ερώτηση σχετική με το εάν είναι ικανοποιημένος από το ρυθμό εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων σημείωσε ότι: «Έχουμε δει πρόοδο, ορισμένες φορές υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά είμαστε ευτυχείς για το πακέτο μεταρρυθμίσεων, το οποίο έχει συμφωνηθεί».

Πηγή:ependisinews.gr