Αυξάνονται οι φόβοι πως η χώρα θα βρεθεί πάλι αντιμέτωπη με το «φάντασμα» της χρεοκοπίας, καθώς τις τελευταίες μέρες η κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει σκηνικό Ιουλίου 2015.

Τα τελευταία 24ωρα αρχίζουν να φουντώνουν πάλι οι φήμες για ενδεχόμενη χρεοκοπία αφού τώρα στο τραπέζι μπαίνει και η απειλή-ενδεχόμενο αθέτησης πληρωμών από την Ελλάδα προς τους δανειστές, αν δεν δώσουν στην κυβέρνηση ελάφρυνση του χρέους. Η γερμανική εφημερίδα Βild σε σημερινό δημοσίευμα της ανέφερε πως η Ελλάδα θα παραιτηθεί από την επόμενη δόση των 7 δις ευρώ του Ιουλίου, εάν δεν γίνει ελάφρυνση του χρέους.

Η ελληνική πλευρά διέψευσε το δημοσίευμα. Ωστόσο από το περιβάλλον Τσακαλώτου αφήνουν ανοιχτό το θέμα.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών με δήλωσή του στο Reuters απέρριψε το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild.

«Η εφημερίδα Bild διαστρέβλωσε τις χθεσινές μου δηλώσεις. Ποτέ δεν είπα ότι η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει το χρέος της τον Ιούλιο. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Αυτό που είπα είναι ότι η εκταμίευση δεν αποτελεί πρόβλημα γιατί όλες οι πλευρές έχουν συμφωνήσει ότι έχουμε τηρήσει τις δεσμεύσεις μας. Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι η εκταμίευση χωρίς σαφήνεια στο θέμα του χρέους δεν αρκεί, ώστε να γυρίσει σελίδα η ελληνική οικονομία», συμπλήρωσε ο κ. Τσακαλώτος.

γερμανική εφημερίδα ανέφερε επίσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της, χωρίς να πρέπει να πάρει νέο δάνειο. Υπογραμμίζει δε ότι η Αθήνα έχει επανειλημμένα τονίσει ότι θα εφαρμόσει τις ψηφισθείσες μεταρρυθμίσεις μόνον εάν γίνει ελάφρυνση του χρέους, κάτι το οποίο όμως αποκλείουν ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως η Γερμανία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ελληνική κυβέρνηση βλέπει πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Bild». Μιλώντας στο ΑΠΕ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επισημαίνει: «Δεν μας απασχολούν δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων, που υποκρύπτουν πολιτική σκοπιμότητα».


Handelsblatt: Θα ρισκάρει τη χρεοκοπία;

Σε παρόμοιο μήκος κύματος και η Handelsblatt που διερωτάται τι θα γίνει εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν λάβει τις προσδοκώμενες δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους; «Θα αρνηθεί ενδεχομένως την εκκρεμούσα δόση, ρισκάροντας τη χρεοκοπία;».

Πάντως, σύμφωνα με την Handelsblatt, οι κκ. Τσίπρας και Τσακαλώτος δεν πρόκειται να αποσπάσουν στο επόμενο Eurogroup κάτι παραπάνω από τη συμβιβαστική πρόταση που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα. Για τον δε Τσίπρα, όπως υπογραμμίζεται, ο οποίος επιχείρησε να πείσει τους βουλευτές του να ψηφίσουν τα νέα μέτρα με την προσδοκία της ελάφρυνσης του χρέους, η εξέλιξη αυτή θα συνιστούσε πολιτική ήττα. «Είναι πιθανό η κυβέρνηση να απορρίψει την εν αναμονή δόση και να ρισκάρει αθέτηση πληρωμών αν δεν λάβει τις απαιτούμενες δεσμεύσεις για ελάφρυνση; Ο Τσακαλώτος δεν άνοιξε τα χαρτιά του. ''Κανείς δεν θέλει μία αθέτηση πληρωμών τον Ιούλιο, ούτε καν οι δανειστές'', είπε. Αυτό μπορεί να είναι το χαρτί που θέλει να ανοίξει η Αθήνα στις διαπραγματεύσεις πριν από το επόμενο Eurogroup.

Ενα επικίνδυνο παιχνίδι», σημειώνει ακόμη το δημοσίευμα.

Πηγή: ependisinews.gr