Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα, το ΔΝΤ εξέφρασε τη βούληση να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, υπό την προϋπόθεση ότι θα πάρει μέρος και με χρηματοδότηση μόνο όταν το ελληνικό χρέος κριθεί βιώσιμο.

Με τον τρόπο αυτό, το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα, χωρίς να εκταμιεύσει χρήματα, τουλάχιστον μέχρι τις γερμανικές εκλογές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά απέρριψε από την πλευρά της αυτό το σενάριο.

Για συμβιβαστικό σχέδιο ΔΝΤ - Ευρωζώνης κάνουν λόγο και οι Financial Times, χωρίς πάντως να αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε συμφωνία.

Επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, η οικονομική εφημερίδα σημειώνει ότι η πρόταση προβλέπει το Ταμείο να πάρει μία επίσημη απόφαση να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με την πρόβλεψη να μην διαθέσει χρήματα μέχρι η Ευρωζώνη να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για πώς θα χειριστεί την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Οι υποστηρικτές του σχεδίου υποστηρίζουν ότι θα εξασφαλίσει την υποστήριξη του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που η Γερμανία θεωρεί προϋπόθεση για την εκταμίευση των δόσεων προς την Αθήνα.  

Σε αυτό το πλαίσιο, στις Βρυξέλλες διάχυτη ήταν χθες η εκτίμηση για συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, κάτι που δεν κατέστη δυνατό στη συνεδρίαση της Δευτέρας, παρά τις προσπάθειες του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το σημείο που δεν επέτρεψε την επίτευξη συνολικής συμφωνίας τη Δευτέρα ήταν η διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου σχετικά με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2022 και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.