Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, με στόχο τη αναζήτηση της χρυσής τομής αναφορικά με το θέμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που θα οδηγήσει σε μια συνολική συμφωνία.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, για την Κυριακή, αναμένεται να συνεδριάσει το Washington Group στις Βρυξέλλες, όπου στο επίκεντρο θα τεθεί το το ζήτημα του χρέους, ενώ για τη Δευτέρα είναι οπρογραμματισμένη η συνεδρίαση του EWG, όπου οι τεχνοκράτες θα κληθούν να διαμορφώσουν το τελικό σχέδιο για τον καθορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων και του χρέους

Από την πλευρά της, η Αθήνα ευελπιστεί σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις, για την απομείωση του χρέους, τις οποίες, άλλωστε, ζητά και το ΔΝΤ, προκειμένου να παραμείνει στο πρόγραμμα και να συνεχίσει τη χρηματοδότηση.

Για μια ακόμα φορά όμως η Αθήνα, έχει να αντιμετωπίσει το Βερολίνο, που μειώνει κατακόρυφα των πήχη των προσδοκιών της, παρά την ψήφιση όλων τον επώδυνων μέτρων, με την οποία η ελληνική κυβέρνηση εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της έναντι των δανειστών, όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καλώντας τους ταυτόχρονα να τηρήσουν τις δικές τους.

Ενδεικτικό του κλίματος, τα οσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, απηχώντας σαφώς τις θέσεις του πολιτικού προϊσταμένου του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτή καμία μείωση του ελληνικού χρέους.

H Γερμανία δεν πρόκειται να δεχτεί καμία μείωση του ελληνικού χρέους, ούτε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, ούτε και εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ από τον ESM.

Στην ίδια γραμμή και το μέλος του του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, που εκτίμησε ότι μια συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν θα πρέπει να αναμένεται σύντομα -και πάντως, όχι στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Ειδικότερα, μιλώντας στο Reuters, ο κ. Κερέ είπε συγκεκριμένα: «Δεν βλέπω να ξεκινά μια συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο (της ΕΚΤ) για την ένταξη της Ελλάδας (στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, QE) πριν να γίνουν όλα τα βήματα από τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ, πριν να ληφθούν αποφάσεις από το συμβούλιο του ESM και το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ»

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός των Οικονομικών εμφανίστηκε σήμερα αισιόδοξος, ότι στη σύνοδο του Eurogroup της Δευτέρας μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μία καλή και οριστική λύση στο χρέος, ώστε στη συνέχεια να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE) και να επιχειρηθεί η έξοδος στις αγορές.

Μάλιστα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πέταξε το «γάντι» στους δανειστές για το θέμα του χρέους, τονίζοντας πως δεν υπάρχει άλλοθι για άλλη καθυστέρηση. Ο ίδιος εμφανίζεται αισιόδοξος παρά τη χθεσινή δήλωση του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών πως το Βερολίνο δεν θα συναινέσει σε καμία ρύθμιση για το χρέος μέχρι το τέλος του 2018.

«Με αυτό το σκεπτικό έχουμε διαπραγματευτεί έως τώρα, έχουμε προσπαθήσει να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, με αυτό το σκεπτικό διεκδικήσαμε και πετύχαμε τα αντιμέτρα, και με το ίδιο διεκδικούμε τη συνολική συμφωνία για το χρέος. Η χώρα μας με την ψήφιση των μέτρων- αντιμέτρων από την ελληνική Βουλή ανταποκρίθηκε πλήρως και εγκαίρως στις υποχρεώσεις της. 'Αλλοθι για άλλη καθυστέρηση στο θέμα της ρύθμισης του χρέους δεν υπάρχει. Οι αποφάσεις πλέον είναι στα χέρια των θεσμών για μία καλή και οριστική λύση, ούτως ώστε στη συνέχεια να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη μας στο QE και να επιχειρήσουμε την έξοδο στις αγορές. Είμαι αισιόδοξος ότι αυτό μπορεί να γίνει και ο δρόμος να ανοίξει από αύριο κιόλας στη σύνοδο του Eurogroup», αναφέρει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Tέλος, δεν θεωρείται απίθανο το σενάριο της σύγκλισης έκτακτου Eurogroup πριν από την τακτική συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου εάν δεν επιτευχθεί συνολική συμφωνία αύριο, σύμφωνα με την Deutsche Welle.