Εκατομμύρια ευρώ φαίνεται ότι «κάηκαν» χθες στη δευτερογενή αγορά ομολόγων από τη διάδοση της φήμες για ολοκλήρωση της αξιολόγησης την οποία διέψευσαν αργότερα τόσο η ελληνική πλευρά όσο και οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, ιδίως οι τελευταίοι με μεγαλύτερη ένταση. Η πληροφορία διακινήθηκε από ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο με αποτέλεσμα την αποκλιμάκωση της τιμής του ομολόγου κάτι που ευνόησε ιδιαιτέρως τους «παίκτες» της συγκεκριμένης αγοράς τίτλων.

Σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν η εισαγγελία Πρωτοδικών είχε διατάξει κατεπείγουσα έρευνα. Την πρώτη φορά ήταν τον Ιούνιο του 2010 για τα κυοφορούμενα τότε σενάρια επιστροφής στη δραχμής, όταν η κυβέρνηση είχε υπογράψει το 1ο Μνημόνιο. Τα συνεχή δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου και οι υποβαθμίσεις της εγχώριας Οικονομίας από τους πιστοληπτικούς οίκους είχαν διαμορφώσει μια εξόχως αρνητική εικόνα για την Ελλάδα.

Η έρευνα του εισαγγελέα Δ. Πιέρρου μπορεί να μην κατέληξε σε ουσιώδη συμπεράσματα, ωστόσο αποτέλεσε προσωρινό «ανάχωμα» για τους διασπορείς οι οποίοι πάντως επανήλθαν την Άνοιξη του 2011 διακινώντας σενάριο χρεοκοπίας εντός της εβδομάδας των Παθών, πιθανόν ανήμερα του Μεγάλου Σαββάτου του 2011. Η τότε προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου παρενέβη εκ νέου και ο επόπτης της δικαστικής έρευνας σε συνεργασία με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντόπισε έναν ελεύθερο επαγγελματία από την Κρήτη o οποίος διακινούσε εκφοβιστικό mail δυνητικής οικονομικής καταστροφής. Σήμερα, ουδείς ευαισθητοποιείται κι έτσι εκφράζονται φόβοι επανάληψης των φαινομένων ψευδολογίας.