Η Επιστημονική Επιτροπή του Αναπτυξιακού Συµβουλίου δεν έχει καµία σχέση µε το νόµισµα, απάντησε ο πρόεδρός της, Jan Kregel.

Τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ επικοινώνησαν µε τον καθηγητή του Ινστιτούτου Levy, ζητώντας την απάντησή του για τον σάλο που έχει προκαλέσει στην Αθήνα η τοποθέτησή του στο Συµβούλιο, µε δεδοµένες τις παλαιότερες απόψεις του υπέρ της λύσης του παράλληλου νοµίσµατος ή ακόµα και της εξόδου από το ευρώ. Ο κ. Kregel, που θεωρείται ένας από τους σηµαντικότερους µετα-κεϊνσιανούς οικονοµολόγους, αρνείται ότι οι ακαδηµαϊκές του απόψεις είναι ασύµβατες µε τον ρόλο του στο Αναπτυξιακό Συµβούλιο µιας χώρας που είναι µέλος του κοινού νοµίσµατος. «Η νοµισµατική και συναλλαγµατική πολιτική δεν είναι µέρος της ατζέντας του Αναπτυξιακού Συµβουλίου», απάντησε.

«Αντ’ αυτού, ασχολούµαστε µε την ανάπτυξη µιας εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής για την αναδιάρθρωση της παραγωγής, µε στόχο τη βιώσιµη και χωρίς αποκλεισµούς ανάπτυξη», πρόσθεσε. Παρά τις επίµονες ερωτήσεις που του θέσαµε για το ευρώ και το κατά πόσο επιµένει στις παλαιότερες σχετικές απόψεις του, ο κ. Kregel απέφυγε να απαντήσει. Υπενθυµίζεται, πάντως, ότι τα προηγούµενα χρόνια δήλωνε πως «το κοινό νόµισµα εγκλωβίζει τη χώρα», υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν µπορεί να φτάσει σε ανάπτυξη όσο ακολουθεί το ευρώ». Ο οικονοµολόγος του Levy έχει ταχθεί υπέρ της προσωρινής χρήσης ενός παράλληλου νοµίσµατος στην Ελλάδα, επικαλούµενος µάλιστα το αντίστοιχο παράδειγµα της Αργεντινής.

Σήµερα, είναι εµφανής η προσπάθειά του να απέχει από κάθε συζήτηση για το ευρώ. Αντ’ αυτού, δέχθηκε να απαντήσει µόνο σε ερωτήσεις σχετικά µε το αναπτυξιακό σχέδιο της Ελλάδας, ξεκαθαρίζοντας όµως και σε αυτή την περίπτωση ότι υπεύθυνος για κάθε πολιτική είναι ο υπουργός Οικονοµίας, ∆. Παπαδηµητρίου, και η οµάδα του. Οταν τα «Π» τον ρώτησαν για τις βασικές κατευθύνσεις ή τις πρώτες σκέψεις γύρω από το σχέδιο για την ανάπτυξη, ο κ. Kregel περιορίστηκε να απαντήσει: «Αυτό ήταν το αντικείµενο των αρχικών συζητήσεων στην Επιστηµονική Επιτροπή, η οποία δηµιουργήθηκε για να κάνει τις συστάσεις της στο αρµόδιο υπουργείο, µε βάση την ευρεία εµπειρία των µελών της από το εξωτερικό και την Ελλάδα. Η επιτροπή δεν έχει συµφωνήσει σε µία άποψη ή στάση στα θέµατα αυτά, για τα οποία είναι υπεύθυνος ο υπουργός και η οµάδα του».