Την εθνική συναίνεση όλων των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου στα θέματα της οικονομίας θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Σε συνέντευξη που παραχωρεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Χατζηθεοδοσίου μιλάει για το νέο ασφαλιστικό νόμο, αλλά και για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για τη βελτίωσή του.

Τονίζει ότι το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να έχει ανταποδοτικότητα, προσθέτοντας πως «όσοι από τους επαγγελματίες έχουν τη δυνατότητα και θέλουν να καταβάλλουν μεγαλύτερη εισφορά θα πρέπει να μπορούν να το κάνουν εξασφαλίζοντας φυσικά και τα ανάλογα προνόμια».

Αναφέρει, επίσης, μεταξύ άλλων, ότι το 75% των επαγγελματιών επωφελείται από τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ενώ τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης της ασφαλιστικής βάσης. Όπως εξηγεί, η φιλοσοφία για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος πρέπει να είναι η εξής: «Να εισφέρουν πολλοί από λίγα, παρά λίγοι από πολλά».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει τις περιπτώσεις των ασφαλισμένων που ανήκουν στο 15%, το οποίο θα κληθεί να καταβάλει υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές. Διαφορετικά, όπως υποστηρίζει, θα αυξηθεί η εισφοροδιαφυγή και η φοροδιαφυγή.