Με τον λογαριασμό ανα χείρας αναμένονται την επόμενη εβδομάδα οι επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα μετά την χθεσινή απόφαση του Eurogroup.
Κυβέρνηση και Θεσμοί θα συζητήσουν για τη μείωση του αφορολόγητου και την περικοπή της προσωπικής διαφορές στις συντάξεις με απόδοση περίπου 1,5% του ΑΕΠ .Τα μέτρα αυτά θα νομοθετηθούν από τώρα και θα ισχύουν -σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο- από 1.1.2019. Παράλληλα θα εφαρμοστούν άμεσα τα υπόλοιπα μέτρα της δεύτερης αξιολόγησης που αφορούν στα εργασιακά, στο άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων και στην επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.
To αφορολόγητο αναμένεται να πέσει κοντά στα 6000 ευρώ γεγονός που θα σημάνει μεγάλη αύξηση στον φόρο για όλους και κυρίως για εκείνους που έχουν μεικτό μισθό κοντά 600 ευρώ, αλλά και η μείωση των συντάξεων.
Ουσιαστικά η χθεσινή απόφαση του Eurogroup επηρεάζει περί το 1,4 εκατομμύριο συνταξιούχους οι οποίοι λαμβάνουν τη λεγόμενη προσωπική διαφορά. Η κατάργησή της θα σημάνει μειώσεις σε σχέση με τα σημερινά ποσά από 7% ως και 30%.
Παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 5% που είναι σήμερα στο 10%.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θέλει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και τη μείωση του φόρου για τις επιχειρήσεις. Το Ταμείο, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητάει μεγάλη μείωση του φόρου για τις επιχειρήσεις (ακόμη και 10 μονάδες), μείωση των υψηλών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα και μείωση του υψηλού ΦΠΑ από το 24% στο 23%.