Βασικό επιχείρημα στη ρητορική του Αλέξη Τσίπρα τον τελευταίο χρόνο ήταν η ελάφρυνση του χρέους, αίτημα που η ελληνική πλευρά επαναλάμβανε συνεχώς, μέχρι που συμφωνήθηκαν τα μέτρα για την μερική και μακροπρόθεσμη ελάφρυνσή του στο Εurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, δηλώσεις από αξιωματούχους-κλειδιά στη διαπραγμάτευση τις τελευταίες ώρες γκρεμίζουν το όνειρο της κυβέρνησης πως η ελάφρυνση του χρέους θα είναι η σανίδα σωτηρίας για το ελληνικό πρόβλημα.

Αρχικά ήρθε η δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την Τετάρτη, με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών να ξεκαθαρίζει πως το κούρεμα του χρέους μπορεί να γίνει μόνο αν η Ελλάδα φύγει από την Ευρωζώνη, καθώς αυτό θα παραβίαζε τη Συνθήκη της Λισσαβώνας.

Λίγες ώρες μετά τη "βόμβα" Σόιμπλε, ο επικεφαλής του ESM και βασικός σύμμαχος στην προσπάθεια ελάφρυνσης του χρέους, έκανε ένα βήμα πίσω. Με συνέντευξή του στους Financial Times ο Κλάους Ρέγκλινγκ σήμερα στέλνει μήνυμα στην Αθήνα πως πρέπει να φέρει σε πρώτο πλάνο την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και όχι την ελάφρυνση του χρέους, εάν θέλει να δει την οικονομία να βγαίνει από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει.

Η δήλωση Ρέγκλινγκ συνιστά τη χαριστική βολή των δανειστών στα σχέδια του Μαξίμου για "ψαλίδι" στο χρέος, καθώς δεν αφήνουν άλλη επιλογή από το άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης με την ψήφιση προληπτικών μέτρων.

Παράλληλα ο δρόμος του κουρέματος του χρέους ταυτίζεται απόλυτα με εκείνον του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο ίδιος δρόμος όμως έχει και σκληρές μεταρρυθμίσεις όπως αυτές διαφαίνονται στις δύο εκθέσεις που δημοσιοποίησε το Ταμείο στις οποίες περιλαμβάνονται περικοπές συντάξεων και μεγάλη μείωση στο αφορολόγητο.