Στα παλαιότερα των υποδημάτων του με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο έγραψε το ΔΝΤ τις επιστολές των Γιάννη Στουρνάρα και Ευκλείδη Τσακαλώτου σύμφωνα με τις οποίες το Ταμείο οφείλει να είναι πιο συγκρατημένο στις εκτιμήσεις του για την Ελλάδα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ όχι μόνον δεν ασχολήθηκε με τις … συστάσεις αλλά

α) χαρακτηρίζοντας ως «εξαιρετικά μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος» και

β) αποδίδοντας ευθύνες στις κυβερνήσεις της περιόδου 20012-2016 για την αναποτελεσματικότητα των μέτρων, έδωσε το στίγμα των προθέσεων του για την επόμενη μέρα.

Ποιο είναι αυτό;

Ότι θα εξακολουθεί να συμμετάσχει στα «προγράμματα διάσωσης», δηλαδή τα Μνημόνια τα οποία θα υλοποιήσουν οποιοιδήποτε άλλοι πλην εκείνων που κυβέρνησαν την προηγούμενη τετραετία, του νυν και των πρώην πρωθυπουργών , των εκάστοτε υπουργών Οικονομικών και όσων είχαν την ευθύνη για την εφαρμογή μνημονιακών πολιτικών. Όλοι δηλαδή στο ίδιο «τσουβάλι» και «πάμε στον επόμενο» .

Θέτει δε ως προϋπόθεση για το μεσο – μακροπρόθεσμο «κούρεμα» του Χρέους την περαιτέρω μείωση των συντάξεων και προφανώς των μισθών του Δημοσίου, δηλαδή των ανελαστικών δαπανών. Ποιος θα είναι ο επόμενος που θα εφαρμόσει ένα τέτοιο πρόγραμμα;

Ο Πολ Τόμσεν , επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ , δεν θέλει με τίποτα να ακούσει το όνομα του Γ. Στουρνάρα ενώ αντιμετωπίζει με απαξίωση τον Ευ. Τσακαλώτο. Η απάντηση αναμένεται προσεχώς… Ούτως ή άλλως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραμένει αμετακίνητος στη θέση του ότι δεν νοείται στήριξη στην Ελλάδα δίχως τη συμμετοχή του Ταμείου.

ΥΓ: Να σκεφτεί α κανείς ότι αμφότεροι προ της έναρξης της χθεσινής συνεδρίασης διέδιδαν ότι οι επιστολές τους θα έβαζαν μπουρλότο στο ΔΝΤ.