Σφίγγει ο κλοιός γύρω από την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την αξιολόγηση, καθώς οι δανειστές πιέζουν την Αθήνα από δύο μέτωπα.

Από τη μία ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προχώρησε σε νέα δήλωση σήμερα απειλώντας την κυβέρνηση με Grexit, επαναλμβάνοντας πως το πρόγραμμα δεν μπορεί να συνεχιστεί εάν αποχωρήσει από αυτό το ΔΝΤ.

"Το ελληνικό πρόγραμμα θα τερματιστεί, εάν το ΔΝΤ αποχωρήσει απ’ αυτό. Ο κ. Σόιμπλε έχει καταστήσει ξεκάθαρο ότι το πρόγραμμα βοήθειας θα τερματιστεί, σε περίπτωση που το ΔΝΤ αποφασίσει να αποχωρήσει", διαμήνυσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, σε δηλώσεις του που μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Από την άλλη, σήμερα είναι προγραμματισμένο να συγκληθεί το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, προκειμένου να εξετάσει τις προοπτικές βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, δίχως ωστόσο, να αναμένεται απόφαση για τη συμμετοχή ή μη στο πρόγραμμα.

Η σημερινή απόφαση θα καθορίσει εν πολλοίς της στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο κρίσιμο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ επιμένει σε νέα μέτρα για μείωση του αφορολόγητου και ψαλίδι σε συντάξεις και μισθούς.

Στο πλαίσιο αυτό συνεδρίασαν νωρίτερα σήμερα στην Κουμουνδούρου ο Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Τζανακόπουλο, τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικης Νίκο Παππά και την εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Ράνια Σβίγκου.

Πάντως ο πρωθυπουργός εξερχόμενος από τα γραφεία του κόμματος απάντησε σε ερώτηση πως θα πάψει η αβεβαιότητα στην οικονομία.