Η αμερικάνικη τράπεζα Citigroup σε ένα νέο note της προς τους πελάτες της ανακοίνωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί για να σπάσει το αδιέξοδο που υπάρχει στην δεύτερη αξιολόγηση 

Όπως επισημαίνει η τράπεζα, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να υιοθετήσει "έναν μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων" που θα εφαρμοστεί μόνο αν δεν πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους μετά το 2018 , προκειμένου να ανταποκριθεί στο μακροχρόνιο αίτημα του ΔΝΤ και να διευκολύνει την απόφασή του να συμμετέχει στο ελληνικό προγράμματος.

"Θα το κάνουμε μόνο για να διευκολύνουμε τις υπερβολικά απαισιόδοξες τις ανησυχίες του ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας"", δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι το "χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης εξαρτάται από το πότε το ΔΝΤ αποφασίσει τελικά για το τι θέλει να κάνει με το ελληνικό πρόγραμμα".

Ο εκπρόσωπος επανέλαβε τις ελπίδες της κυβέρνησης ότι η Ελλάδα θα ενταχθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ μέχρι το Μάρτιο του 2017 προκειμένου να επιστρέψει σε πλήρη πρόσβαση στις αγορές από τον Αύγουστο του 2018, όταν τελειώνει το τρέχον πακέτο διάσωσης.

Όπως σχολιάζει η Citigroup, οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα έχουν για μία ακόμη φορά κολλήσει λόγω της αβεβαιότητας γύρω από τη συμμετοχή του ΔΝΤ, τους δημοσιονομικούς στόχους μετά το 2018 και εν μέσω αυξημένης αντιπαράθεσης μεταξύ των εμπλεκομένων μερών.

Η αμερικάνικη τράπεζα προειδοποιεί ότι χωρίς να υπάρχει στο επόμενο διάστημα κάποια σημαντική δανειακή υποχρέωση της Ελλάδας, δεν υπάρχει καμία βιασύνη από πλευράς των Ευρωπαίων πιστωτών να επιτευχθεί μια συμφωνία αυτή τη στιγμή. "Εκτιμούμε ότι η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE τον Μάρτιο παραμένει εξαιρετικά απίθανη", όπως καταλήγει η Citi.