Νοσοκομεία χωρίς σύριγγες. Λεωφορεία που σκουριάζουν παρατημένα γιατί οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν μπορούν να ξοδέψουν χρήματα για επισκευές. Οι σκηνές αυτές, συνδέθηκαν περισσότερο φέτος με τους απελπισμένους κατοίκους της Βενεζουέλας, παρά με τους Έλληνες, επισημαίνεται σε σημερινό δημοσίευμα της Telegraph.

Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας, παρά το γεγονός ότι η Αθήνα δεν πρωταγωνίστησε το 2016 στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου, όπως συνέβη το 2015, οι προειδοποιήσεις σε μια έκθεση του ΔΝΤ αυτόν τον μήνα αποκαλύπτουν τις συνέπειες των επαναλαμβανόμενων γύρων αυστηρών οικονομικών μέτρων, σε μια χώρα όπου η λιτότητα δείχνει να μην τελειώνει ποτέ.

Παράλληλα, δημοσίευμα της Telegraph αναφέρεται φυσικά στις νέες εντάσεις που δημιουργήθηκαν μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ τις τελευταίες εβδομάδες, κάνοντας ειδική αναφορά στο blog του Πολ Τόμσεν και τις προειδοποιήσεις που αυτό περιελάμβανε, επισημαίνοντας ότι η «μάχη» που δινόταν πίσω από κλειστές πόρτες στις Βρυξέλλες έγινε τώρα δημόσια. «Και μπορεί να γίνει άσχημη», σχολιάζει ο αρθρογράφος.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες εξελίξεις, εξηγεί το δημοσίευμα, μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι η περίοδος «ησυχίας» για την Ελλάδα τελείωσε και ότι την περιμένει ένα ακόμη καλοκαίρι γεμάτο εντάσεις.

Η εφημερίδα σπεύδει να υπενθυμίσει στους αναγνώστες της το χριστουγεννιάτικο δώρο που αποφάσισε να δώσει ο Αλέξης Τσίπρας στου συνταξιούχους, κίνηση που θεωρήθηκε «σύμβολο ανυπακοής», και το επακόλουθο «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

«Αν και το θέμα λύθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων, με επιστολή από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο προς το Eurogroup, το ΔΝΤ δεν έχει πειστεί ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα επαρκούν. Η υπόλοιπη ευρωζώνη ζητά αποτελέσματα προτού χορηγήσει περαιτέρω ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα. Με αυτόν τον ρυθμό, είναι απίθανο το ΔΝΤ να μετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης», αναφέρει ακόμα το δημοσίευμα της Αγγλικής εφημερίδας.