Δεν υπάρχει κανένα αίτημα των θεσμών για λήψη μέτρων ύψους 150 εκατ. ευρώ λόγω της αναστολής της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά για το 2017, ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών. Κατ' επέκταση, προσέθεταν, τα σχετικά δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Διαδικτυακά δημοσιεύματα υποστήριζαν πως οι δανειστές ζητούσαν από την κυβέρνηση πρόσθετα μέτρα 150 εκατ. ευρώ, υπολογίζοντας πως θα υπάρξουν απώλειες από την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά. Τα δημοσιεύματα ανέφεραν πως οι Θεσμοί ανέφεραν ότι η κυβέρνηση εμφάνισε ξανά έλλειμμα αξιοπιστίας, επειδή ενήργησε μονομερώς και χωρίς να επιδιώξει προηγουμένως να έχει συνεννόηση με τους θεσμούς στο θέμα των εξαγγελιών Τσίπρα.

Επίσης, υπενθυμίζεται πως οι δανειστές είχαν αντιδράσει με την εξαγγελία του Αλέξη Τσίπρα για την παροχή έκτακτου βοηθήματος στους συνταξιούχους, που την είχαν χαρακτηρίσει μονομερή την ενέργεια του πρωθυπουργού, υποστηρίζοντας πως έπρεπε να είχαν ενημερωθεί. Το ζήτημα δεν πήρε μεγάλες διαστάσεις και είχε λήξει.