Μέτρα για τη βελτίωση του φορολογικού περιβάλλοντος ως προς τον ΦΠΑ στις επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου, παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο τη διευκόλυνση των διαδικτυακών αγοραπωλησιών προϊόντων και υπηρεσιών.

Μεταξύ άλλων, προκρίνεται η δημιουργία μιας πύλης που θα λειτουργεί σε ολόκληρη την Ε.Ε. και θα επιτρέπει την ηλεκτρονική καταβολή του ΦΠΑ («One Stop Shop»), με αποτέλεσμα τη σημαντική συρρίκνωση των δαπανών συμμόρφωσης σε θέματα ΦΠΑ και την ετήσια εξοικονόμηση 2,3 δισ. ευρώ.

Οι νέοι κανόνες θα διασφαλίζουν επίσης, ότι ο ΦΠΑ θα καταβάλλεται στο κράτος - μέλος του τελικού καταναλωτή, συμβάλλοντας ως εκ τούτου, στη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών εσόδων μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.

Οι προτάσεις αναμένεται να συνδράμουν τα κράτη - μέλη και στην ανάσχεση της απώλειας ΦΠΑ από τις αγορές μέσω διαδικτύου, η οποία εκτιμάται ότι σε 5 δισ. ευρώ ετησίως.

Τέλος, η Επιτροπή επιτρέπει στα κράτη - μέλη τη δυνατότητα να εφαρμόζουν στις ηλεκτρονικές δημοσιεύσεις - όπως ηλεκτρονικά βιβλία και διαδικτυακές εφημερίδες -το ίδιο ποσοστό ΦΠΑ με αυτό που εφαρμόζεται στα έντυπα, καταργώντας επομένως διατάξεις που απέκλειαν τις ηλεκτρονικές δημοσιεύσεις από την ευνοϊκή μεταχείριση που τύγχαναν οι παραδοσιακές έντυπες δημοσιεύσεις.

Ο Πιερ Μοσκοβισί, Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, δήλωσε σχετικά: «Οι διαδικτυακές επιχειρήσεις που ασκούν τη δραστηριότητά τους στην Ε.Ε. όλο το προηγούμενο διάστημα μας ζητούσαν να τους διευκολύνουμε τη ζωή. Σήμερα το πράττουμε. Οι εταιρείες, μικρές και μεγάλες, που πραγματοποιούν πωλήσεις στο εξωτερικό μέσω του διαδικτύου θα αντιμετωπίζουν τώρα τον ΦΠΑ όπως και τις πωλήσεις στις δικές τους χώρες.

»Αυτό σημαίνει μείωση του χρόνου που σπαταλάται, περιορισμό της γραφειοκρατίας και ελάττωση των εξόδων. Απλοποιούμε επίσης τους κανόνες για τις πολύ μικρές και για τις νεοφυείς επιχειρήσεις καθώς τους επιτρέπουμε να απευθύνονται ευκολότερα σε νέες αγορές. Οι προτάσεις μας σημαίνουν ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα έχουν 100 εκατ. την εβδομάδα επιπλέον να διαθέσουν για υπηρεσίες προς τους πολίτες τους».