Αυστηρή προειδοποίηση έρχεται από την Ευρώπη, κυρίως προς την Ελλάδα, λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup. Η ΕΕ, στέλνει ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση, αλλά και προς τους δανειστές, ότι πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση καθώς δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία ή plan B για την χώρα. 

Ο Φρανς Τίμερμανς, ζητώντας τους να σημειώσουν πρόοδο στις συζητήσεις για μία συμφωνία σε μεταρρυθμίσεις που θα «ξεκλειδώσουν» τη χρηματοδότηση, δήλωσε: «Αυτό που έχουμε ανάγκη τώρα είναι πραγματική πρόοδος», είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag. Σε ερώτηση για το αν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο, σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας, ο Τίμερμανς απάντησε αρνητικά.

«Αν δουλεύεις σε ένα plan B, ουσιαστικά έχεις εγκαταλείψει το plan Α», εξήγησε και πρόσθεσε ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές πρέπει να κάνουν τα πάντα προκειμένου να έχουν επιτυχή κατάληξη οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Σε ερώτηση για το αν θα υπάρχει σημαντική εξέλιξη στο Eurogroup της Δευτέρας, ο Τίμερμανς απάντησε: «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι απτή πρόοδος. Η Κομισιόν, μαζί με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ κάνουν ό,τι μπορούν για να γίνει αυτό δυνατό».

Την ίδια ώρα, η έκτακτη σύγκληση του κυβερνητικού συμβουλίου, που θα συνεδριάσει στις 12:00 σήμερα, υπογραμμίζει την κρισιμότητα της κατάστασης, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, από το οποίο η Αθήνα περιμένει διακαώς ένα θετικό μήνυμα, ενώ οι Ευρωπαίοι τα τελευταία 24ωρα δηλώνουν σε κάθε ευκαιρία ότι δεν θα προκύψει συμφωνία από αυτό.