Ξεκίνησε, λίγα λεπτά μετά τo απόγευμα της Δευτέρας η συνάντηση των επικεφαλής των Θεσμών με τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Σταθάκη και Γιώργο Χουλιαράκη. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση στο πλαίσιο της αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής και όπως φαίνεται θα έχει αναγνωριστικό χαρακτήρα με σκοπό να τεθούν τα βασικά ζητήματα της διαπραγμάτευσης και να ιχνηλατηθούν τα πεδία συμφωνίας και διαφωνίας.

Ασφαλιστικό, τα δημοσιονομικά του 2016, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2016 - 2018, τα κόκκινα δάνεια πρώτης κατοικίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, είναι μερικά από τα θέματα που θα μπουν στο τραπέζι.

Στο πρώτο η κυβέρνηση δηλώνει πως έχει κόκκινες γραμμές και δεν θα προσωρήσει σε μειώσεις στις κύριες συντάξεις. Εδώ έρχεται να αντιταχθεί η σκληρή γραμμή του ΔΝΤ.
Το πρώτο είναι το Ασφαλιστικό. Οι θεσμοί θεωρούν ότι σε ορισμένα ζητήματα το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου Ωστόσο, αμφιβάλλουν για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας, διαφωνούν με την αρχιτεκτονική του ασφαλιστικού συστήματος που προτείνει η κυβέρνηση και ιδίως με τη φιλοσοφία ότι πρέπει το συνταξιοδοτικό σύστημα να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα. Η λογική των δανειστών είναι ότι πρέπει να έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα ώστε να αποτελεί το βασικό κίνητρο για την πληρωμή των εισφορών. Επίσης, η αύξηση των εισφορών τούς βρίσκει αντίθετους επειδή πιστεύουν ότι θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα επιλύσει.

Η κρίσιμη παράμετρος όμως είναι ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης - δανειστών πρέπει να ανταποκρίνεται και σε δημοσιονομικά μεγέθη, τα οποία δεν είναι ακόμη πλήρως προσδιορισμένα. Εκτός από το Ασφαλιστικό, το δεύτερο πρόβλημα της αξιολόγησης που απασχολεί έντονα τους θεσμούς είναι η κομματικοποίηση του κράτους. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι θεσμοί θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν τηρεί μεγάλο μέρος της συμφωνίας του Ιουλίου 2015 το οποίο αφορά την υποχρέωση να δημιουργηθούν ανεξάρτητες διοικητικές δομές και να περιοριστεί η παρέμβαση του κομματικού μηχανισμού της εκάστοτε κυβέρνησης στον κρατικό μηχανισμό. Κάτι άλλωστε που έγινε φανερό και από τις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την τελευταία συνεδρίαση του οργάνου στις Βρυξέλλες.

Οι αυριανές συναντήσεις

Συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορο Βερναρδάκη θα έχουν αύριο το πρωί στις 11.00 π.μ. οι επικεφαλής των θεσμών.
Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι η δημόσια διοίκηση σε συνδυασμό με την αξιολόγηση κ.ά. Το πρόγραμμα της αυριανής ημέρας προβλέπει επίσης συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με εκπροσώπους της Τράπεζας της Ελλάδος στις 3.00 μ.μ. και με τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη στις 5.00 μ.μ. για τα «κόκκινα» δάνεια.