Του Νίκου Ζαργάνη-Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

«Αν πρόκειται να γίνουν εκλογές, το προτιμότερο είναι να διεξαχθούν “εδώ και τώρα”, πριν αρχίσουν να καταφτάνουν τα χαράτσια», έλεγε μεταξύ σοβαρού και αστείου κυβερνητικό στέλεχος με επίγνωση του τι θα κληθεί να πληρώσει η μέση ελληνική οικογένεια στο χρονικό διάστημα που υπολείπεται μέχρι το τέλος του χρόνου. Τα ειδοποιητήρια θα αποστέλλονται μετά τον Δεκαπενταύγουστο κατά εκατοντάδες χιλιάδες, ενώ, όσο περνούν οι μέρες, τόσο βαρύτερος θα γίνεται ο τελικός λογαριασμός. Ηδη, πριν καν φτάσουμε στην πρώτη αξιολόγηση του νέου Μνημονίου, ο κατάλογος με τα μέτρα που θα γίνουν αισθητά μέσα στο επόμενο πεντάμηνο έχει φτάσει τη μία... ντουζίνα. Τα χειρότερα, μάλιστα, δεν έχουν φανεί ακόμη, καθώς η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει ασφαλιστικό, φορολογικό και εργασιακό νομοσχέδιο μέσα στο φθινόπωρο. Μια πρώτη προσπάθεια αποτίμησης της... καταστροφής φέρνει στο φως τα ακόλουθα.

Στο τέλος Αυγούστου θα έρθει για τους περισσότερους η ώρα της πληρωμής του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Μάλιστα, μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα αποσταλεί ηλεκτρονικό ειδοποιητήριο σε όσους έχουν κάνει ήδη φορολογική δήλωση (σ.σ.: η προθεσμία εκπνέει στις 26 Αυγούστου). Χρεωστικό εκκαθαριστικό παρέλαβαν ή αναμένεται να παραλάβουν περίπου 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι, οι οποίοι είναι μοιρασμένοι σε δύο «ομάδες»: Η πρώτη, με ένα εκατομμύριο «μέλη», έπρεπε να πληρώσει την πρώτη δόση μέχρι το τέλος Ιουλίου, καθώς έστειλε τη φορολογική δήλωση πριν από τις 18 Ιουλίου. Οι υπόλοιπες δύο δόσεις θα πρέπει να πληρωθούν Σεπτέμβριο και Νοέμβριο. Η δεύτερη «ομάδα», με 1,5 εκατομμύριο «μέλη», που έστειλε (ή θα στείλει δήλωση) μετά τις 18 Ιουλίου, θα πληρώσει την πρώτη δόση μέχρι το τέλος Αυγούστου, τη δεύτερη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και την τρίτη μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

ΠΡΟΣΘΕΤΟΣ ΦΟΡΟΣ

 Μέσα στον Αύγουστο θα σταλούν και τα διορθωμένα εκκαθαριστικά με τον πρόσθετο φόρο πολυτελούς διαβίωσης σε έχοντες σκάφη αναψυχής άνω των 5 μέτρων, σε ιδιοκτήτες Ι.Χ. άνω των 2.500 κυβικών αλλά και σε κατόχους ακινήτων με πισίνα. Πρόσθετο εκκαθαριστικό εκτιμάται ότι θα παραλάβουν περισσότεροι από 35.000 φορολογούμενοι, οι οποίοι «πρόλαβαν» να κάνουν τη φορολογική τους δήλωση πριν αλλάξει ο νόμος. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι γλυτώνουν, αφού θα ειδοποιηθούν από την Εφορία να καταβάλουν τη διαφορά. Οι υπόλοιποι απλώς θα δουν τον πρόσθετο φόρο (αρκετές εκατοντάδες ευρώ) να προστίθεται στο εκκαθαριστικό με τον φόρο εισοδήματος της φετινής χρονιάς.

Στο τέλος Αυγούστου οι συνταξιούχοι θα συνειδητοποιήσουν τι σημαίνει εισφορά υπέρ του κλάδου υγείας, διαπιστώνοντας την περικοπή στην κύρια και στην επικουρική τους σύνταξη. Ο εφιάλτης θα συνεχιστεί και τον Σεπτέμβριο (οπότε θα καταβληθεί η σύνταξη του Οκτωβρίου), αλλά και τον Νοέμβριο, καθώς σε αυτούς τους δύο μήνες θα γίνει και η παρακράτηση των αναδρομικών (σ.σ.: η εισφορά υπέρ του κλάδου υγείας ισχύει από την 1η Ιουλίου). Με το που θα μπει ο Σεπτέμβριος, θα φανεί η... λυπητερή και σε περισσότερους από 250.000 εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα (και μερικές χιλιάδες συνταξιούχους) που έχουν μηνιαία εισοδήματα άνω των 1.800 ευρώ. Το χαράτσι ακούει στο όνομα «Νέα εισφορά αλληλεγγύης».

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ

 Ενα από τα μεγαλύτερα χαράτσια της χρονιάς -το οποίο μάλιστα θα πλήξει την εξαιρετικά ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των οικογενειών με παιδιά στο σχολείο- θα είναι η για πρώτη φορά επιβολή ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Με το που θα ανοίξουν τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, μέσης εκπαίδευσης, ακόμα και πληροφορικής, αλλά και με το που θα κληθούν οι γονείς να καταβάλουν την πρώτη δόση για τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, θα γίνει αντιληπτό το μέγεθος της επιβάρυνσης. Για ένα ιδιωτικό σχολείο που έχει ετήσια δίδακτρα 5.000 ευρώ, η «ζημία» μπορεί να ξεπεράσει τα 1.000 ευρώ (σ.σ.: προφανώς, θα γίνει παζάρι για το αν ένα μέρος θα το επωμιστεί ο ιδιοκτήτης του σχολείου), ενώ ακόμα και για ένα φροντιστήριο ξένων γλωσσών το πρόσθετο κόστος θα ξεπεράσει τα 200 ευρώ.

Πρόκειται ξεκάθαρα για μέτρο «μαζικής καταστροφής», καθώς δίδακτρα φροντιστηρίου ή ιδιωτικού σχολείου πληρώνουν σχεδόν όλοι οι γονείς με παιδιά, δηλαδή περισσότερες από ένα εκατομμύριο οικογένειες. Ο Σεπτέμβριος θα έχει ακόμα μία επιβάρυνση για τους περισσότερους από 800.000 οφειλέτες της Εφορίας που μπήκαν στη ρύθμιση: την αύξηση της μηνιαίας δόσης. Για άλλους εξαιτίας της αύξησης του επιτοκίου, για άλλους επειδή θα υποχρεωθούν να εξοφλήσουν την οφειλή σε λιγότερες δόσεις.

«Κλείδωσε» τον Οκτώβριο ο ΕΝΦΙΑ

Ο Οκτώβριος θα είναι τελικά ο μήνας του ΕΝΦΙΑ. Με τη διάταξη που συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο του Μνημονίου, αποφασίστηκε ο συγκεκριμένος φόρος να αποπληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις (λιγότερες από ό,τι πέρυσι) και όχι σε έξι. Η αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ (ο οποίος ουσιαστικά δεν θα έχει μεταβολή σε σχέση με πέρυσι, καθώς πρακτικά δεν αλλάζει κάτι) θα πρέπει να γίνει μέχρι τον Φεβρουάριο. O Οκτώβριος και ο Νοέμβριος έχουν για περισσότερους από ένα εκατομμύριο επαγγελματίες την πρώτη υποβολή της δήλωσης με τον αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ. Φυσικά, τον φόρο θα έχουν πληρώσει νωρίτερα όλοι οι συναλλασσόμενοι της χώρας. Ωστόσο, η περιοδική δήλωση του Οκτωβρίου θα αποτελέσει άλλο ένα «χτύπημα» για τις επιχειρήσεις, τη στιγμή, μάλιστα, που θα συμπέσει χρονικά με τον ΕΝΦΙΑ και την αυξημένη δόση της ρύθμισης. Περισσότεροι από 500.000 οδηγοί αυτοκινήτων έχουν να περιμένουν κάτι περισσότερο από τα τέλη κυκλοφορίας στα τέλη της χρονιάς. Μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται να αποσταλούν τα ειδοποιητήρια στους οδηγούς των ανασφάλιστων αυτοκινήτων. Μίνιμουμ επιβάρυνση: 250 ευρώ συν το κόστος ασφάλισης του αυτοκινήτου, το οποίο έχει ήδη ανέβει, λόγω αύξησης του φόρου.