Τον κίνδυνο να επιβληθούν έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων, τα γνωστά capital controls, στις ελληνικές τράπεζες σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας επισημαίνει στην τριμηνιαία έρευνά της η  Ernst & Young εκτιμώντας παράλληλα ότι θα βρεθεί στα πρόθυρα εξόδου από την Ευρωζώνη. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η έρευνα "κατά τους τελευταίους εννέα μήνες η Ελλάδα επιζεί χωρίς καμία εξωτερική χρηματοδότηση και έχει υποχρεωθεί να στηριχθεί εξ ολοκλήρου στους δικούς της πόρους για την κάλυψη των τοκοχρεολυσίων."

Προχωρώντας στις εκτιμήσεις για την οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα αναφέρουν ότι "ενώ η οικονομική δραστηριότητα φαίνεται να έχει διατηρηθεί κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η αβεβαιότητα που περιβάλλει το μέλλον της χώρας και η αυξανόμενη έλλειψη ρευστότητας έχουν πλέον σημαντικές συνέπειες για την οικονομική δραστηριότητα. Η πρόοδος που επιτεύχθηκε το 2014, όταν η οικονομία βγήκε από έξι χρόνια ύφεσης, φαίνεται πλέον να έχει χαθεί, και είναι πιθανό η οικονομία να έχει επιστρέψει στην ύφεση κατά το δεύτερο τρίμηνο" και συμπληρώνουν "Η πρόβλεψή μας είναι ότι μετά από μια μικρή συρρίκνωση το 2015, το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,8% το 2016, υπό την προϋπόθεση της επίτευξης μιας συμφωνίας που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αποφύγει την αθέτηση πληρωμών προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Είναι σχεδόν βέβαιο, ότι η μη επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα προκαλέσει μια απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει την παροχή ρευστότητας έκτακτης ανάγκης για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο. Αυτό με τη σειρά του θα αναγκάσει πιθανότατα την κυβέρνηση να επιβάλει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, πράγμα που θα οδηγήσει την Ελλάδα στα πρόθυρα της εξόδου από την Ευρωζώνη"

"Η τελευταία έκδοση της τριμηνιαίας έρευνας της ΕΥ αναδεικνύει την αντιστροφή της τάσης στη ζώνη του ευρώ και τη σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Όλες οι προηγούμενες εκδόσεις της έρευνας αυτής της ΕΥ τόνιζαν συστηματικά την ανάγκη χαλάρωσης της δημοσιονομικής πειθαρχίας σε συνδυασμό με τη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να παρακολουθεί αυτή την εξέλιξη από απόσταση. Η άμεση ολοκλήρωση μιας συμφωνίας με τους εταίρους και δανειστές η οποία θα κατοχυρώνει οριστικά τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη αποτελεί προϋπόθεση για την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη", παρατηρεί ο Παναγιώτης Παπάζογλου, διευθύνων σύμβουλος της Ernst & Young στην Ελλάδα.