Στο Eurogroup της επόμενης Τετάρτης στρέφονται πλέον τα βλέμματα όλων όπως φαίνεται από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα παρθούν οι αποφάσεις για το ελληνικό πρόγραμμα το οποίο έγινε αποδεκτό από τους Θεσμούς με τον χαρακτηρισμό "πρόοδος".

Ταυτόχρονα όπως διαφαίνεται επίσης από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών και των αξιωματούχων η συμφωνία θα πρέπει να περάσει πρώτα από το ελληνικό κοινοβούλιο και στη συνέχεια τα ξένα κοινοβούλια να συνέλθουν για να εγκρίνουν όσα αποφασιστούν.

Πρέπει να υπάρξει σκληρή δουλειά τις επόμενες ώρες, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισεμπλουμ, αποχωρώντας από τη Σύνοδο Κορυφής. «Χρειάζεται να υπάρξει σκληρή δουλειά τις επόμενες ώρες ώστε να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Γιούνκερ

Από την πλευρά του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης μετά τη Σύνοδο Κορυφής δήλωσε ότι οι προτάσεις της Ελλάδας ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των θεσμών και ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι το τέλος της εβδομάδας ενώ δεν σχολίασε ερώτηση για το αν συζητήθηκε η αναδιάρθρωση του χρέους.

Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, παρά την καθυστέρηση, είναι ένα σημαντικό βήμα, επεσήμανε ο πρόεδρος της Κομισιόν. Υπάρχει πρόθεση αυτή την εβδομάδα να οριστικοποιηθεί η διαδικασία, συνέχισε, ενώ πρόσθεσε ότι τώρα πρέπει να μπούμε σε λεπτομέρειες.
«Η Κομισιόν έκανε προτάσεις στους Έλληνες φίλους μας, ένα πρόγραμμα ύψους 35 δισ. ευρώ. Αυτό θα αντιμετωπίσει την ελληνική κρίση. Ίσως το ένα δισ. να δοθεί το επόμενο εξάμηνο» κατέληξε ο κ. Γιούνκερ.

Τουσκ

Θετικό βήμα χαρακτήρισε τη νέα ελληνική πρόταση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Όπως εξήγησε, ο κ. Τσίπρας μας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα έχει διάθεση να συνεργαστεί. Όλα τα συμβαλλόμενα μέρη επιθυμούν λύση, συνέχισε ενώ πρόσθεσε ότι η νέα ελληνική πρόταση είναι ένα θετικό βήμα.
Θα υπάρξει περαιτέρω αποτίμηση τις επόμενες ώρες, διαμήνυσε εν συνεχεία. «Στο πλαίσιο της συνεργασίας, ευελπιστώ να έχουμε αποτέλεσμα που θα παρουσιαστεί την Τετάρτη το βράδυ» κατέληξε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Mέρκελ

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι όλοι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τάχθηκαν σθεναρά υπέρ των δεσμεύσεων για την επίτευξη μιας συμφωνίας της Ελλάδας με τους πιστωτές της.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ότι χρειάζεται ακόμη να γίνει πολλή και εντατική δουλειά στις διαπραγματεύσεις. Επανέλαβε, ακόμη, ότι θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη.

Η Άγγελα Μέρκελ τόνισε ότι ο χρόνος που απομένει για την επίτευξη συμφωνίας είναι πολύ λίγος, ενώ πρόσθεσε πως η διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση αφορά και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Σημείωσε επιπλέον ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να αποπληρώσει μεγάλο μέρος του χρέους της πριν παρέλθουν αρκετά χρόνια.

Η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε εξάλλου την ελπίδα ότι οι ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ θα χρειαστεί απλώς να σημειώσουν ότι ενημερώθηκαν για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα στο Eurogroup.

Η Άγγελα Μέρκελ ανέφερε πως δεν υπήρξε συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής περί παράτασης της δανειακής συμφωνίας.

Ολάντ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής των κρατών-μελών της Ευρωζώνης ότι "προχωράμε προς μια συμφωνία" για την Ελλάδα, προσθέτοντας ωστόσο ότι απομένει ακόμη δουλειά να γίνει. «Είναι προς το συμφέρον όλων να υπάρξει λύση. Να υπάρξει μία βιώσιμη συμφωνία, να μην επανερχόμαστε κάθε λίγο για το ελληνικό ζήτημα, το οποίο δηλητηριάζει στην Ευρώπη και αποτελεί εμπόδιο για την Ελλάδα» ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.