Σε πρόσθετη ετήσια επιβάρυνση για τα δημόσια οικονομικά που μπορεί και να ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ οδηγούν διατάξεις του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε σήμερα στην Βουλή.

Πρόκειται για ένα μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνονται διατάξεις για την λειτουργία των κέντρων πιστοποίησης αναπηρίας (ΚΕΠΑ) την επαναφορά της σύνταξης ανασφάλιστων υπερήλικων σε περίπου 30.000 ηλικιωμένους και τη δυνατότητα λήψης σύνταξης σε οφειλέτες του ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ με συμψηφισμό.

Την ώρα που ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες έχει επιδείξει πρόσθετα μέτρα για μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης κατά τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ, εντύπωση προκαλεί το ότι η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επιλέγει να καταθέσει το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου που δημιουργεί πρόσθετη δημοσιονομική επιβάρυνση κατά τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με αρχικούς υπολογισμούς μόνο για το ΟΓΑ το κόστος ανέρχεται σε 120 εκατ. ευρώ τον χρόνο, άλλα 120 εκατ. ευρώ  κοστίζει το ταμείο των αυτοαπασχολούμενων (ΕΤΑΑ), δυνατότητα των ασφαλισμένων να επιλέξουν εως και δύο κατώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες , στα 40 εκατ. ευρώ  περίπου τον χρόνο εκτιμάται το κόστος για τον ΟΑΕ.

Η πρόβλεψη για αναθεώρτηση του ποσοστού αναπηρίας μπορεί να οδηγήσει σε απροσδιόριστα μεγάλο κόστος το οποίο όμως αυτην την στιγμή δεν μπορεί να εκτιμηθεί επακριβώς καθώς δεν προβλέπεται η διαδικασία που θα ακολουθηθεί.