Του Δημήτρη Κουνιά, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Αποτελούν τα «μάτια» και τα «αυτιά» της κυβέρνησης Τσίπρα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας, με εντολή να ασκούν έλεγχο στη λειτουργία και στα πεπραγμένα τους. Πρόκειται για πέντε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με μακρά εμπειρία στον χώρο των τραπεζών, που από τον Μάρτιο έχουν αναλάβει να εκπροσωπούν το Δημόσιο στα Διοικητικά Συμβούλια των ελληνικών τραπεζών.

Το επόμενο διάστημα, μάλιστα, οι κ.κ. Γεράσιμος Τσιαπάρας, Μαρίκα Φραγκάκη, Στεφανία Γεωργακάκου-Κουτσονίκου, Αγγελική Σκανδαλιάρη και Χριστίνα Ανδρέου θα κληθούν να συμβάλουν στην υλοποίηση μιας βασικής προεκλογικής δέσμευσης του Αλέξη Τσίπρα, που αφορά τον έλεγχο των μεγάλων δανειοδοτήσεων σε επιχειρήσεις της χώρας, προκειμένου να ενισχυθεί το δόγμα της διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εξέλιξη αυτή περνά μέσα από το Συμβούλιο Εποπτείας Τραπεζών, το οποίο απαρτίζεται από τους εκπροσώπους του ελληνικού Δημοσίου στις τράπεζες και προβλέπεται να συνεδριάζει υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών, με τη συμμετοχή του επικεφαλής της Τραπέζης της Ελλάδος.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ήδη στους «κομισάριους» της κυβέρνησης έχει δοθεί εντολή από το Μέγαρο Μαξίμου να συγκεντρώσουν στοιχεία για τις μεγάλες δανειοδοτήσεις, μεταξύ των οποίων και προς τις επιχειρήσεις των μέσων ενημέρωσης, αλλά και να ασκήσουν το δικαίωμα που τους δίνει ο Νόμος 3723/2008 (σ.σ. ενίσχυση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας, επί Αλογοσκούφη) βάσει του οποίου έχουν «ελεύθερη πρόσβαση στα βιβλία και στοιχεία της τράπεζας».

ΜΑΡΙΚΑ ΦΡΑΓΚΑΚΗ

Η υποψήφια ευρωβουλευτής που «διαφωτίζει» τους νέους

Η εκπρόσωπος του ελληνικού Δημοσίου στο Διοικητικό Συμβούλιο της Alpha Bank, Μαρίκα Φραγκάκη, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο καταρτισμένα στελέχη της Αριστεράς στον τραπεζικό χώρο και με την ιδιότητά της αυτή αναλαμβάνει τη «διαφώτιση» νεότερων στελεχών, μέσα από ομιλίες της στο Ινστιτούτο «Νίκος Πουλαντζάς», στο οποίο είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Υπήρξε υποψήφια ευρωβουλευτής του Συνασπισμού το 1999, ενώ συμμετείχε και στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2007 στην Α’ Αθηνών και του 2009 στη Χίο. Ηταν μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ και υπεύθυνη του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής, ενώ από το 1999 συμμετέχει ενεργά στην πρωτοβουλία των «Ευρωπαϊκών Οικονομολόγων για την Εναλλακτική Οικονομική Πολιτική στην Ευρώπη». Συμμετείχε επίσης σε ομάδα για τη μελέτη των ιδιωτικοποιήσεων στην Ευρώπη (μορφές, εξέλιξη, επιπτώσεις) και τη διαμόρφωση εναλλακτικών προτάσεων για τη στήριξη και προώθηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.

Μετά τις σπουδές της στα οικονομικά, εργάστηκε στον χώρο της έρευνας και συγκεκριμένα στη Διεύθυνση Μελετών της Αγροτικής Τράπεζας, ενώ στη συνέχεια έγινε διοικητικό στέλεχος σε εταιρεία του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας. Στο ενεργητικό της έχει πολλές δημοσιεύσεις. Οπως έχει αναφέρει στην αρθρογραφία της, πιστεύει ότι το πρόβλημα του ελληνικού χρέους πρέπει να λυθεί όπως έγινε στη Γερμανία, με τη Συμφωνία του 1953.

ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΟΥ-ΚΟΥΤΣΟΝΙΚΟΥ

Η μουσικός υπέρμαχος της αλληλέγγυας οικονομίας

Ανήκει στη νέα γενιά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που έφερε στο πολιτικό προσκήνιο της Αριστεράς η ανέλιξη του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του κόμματος. Η Στεφανία Γεωργακάκου-Κουτσονίκου εξάλλου δραστηριοποιήθηκε στη Νεολαία του Συνασπισμού την ίδια περίοδο που ο σημερινός πρωθυπουργός ήταν γραμματέας της νεολαιίστικης αριστερής οργάνωσης. Συγκεκριμένα, η νεαρή οικονομολόγος, που γεννήθηκε το 1984 στην Πάτρα, δραστηριοποιήθηκε μέσα από τις γραμμές της Νεολαίας Συνασπισμού από το 2002 και διετέλεσε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της την περίοδο 2007-2009. Μπορεί βέβαια η πολιτική δράση της εκπροσώπου του ελληνικού Δημοσίου στην Attica Bank να ήταν έντονη, ωστόσο η ίδια δεν παραμέλησε τις σπουδές της. Αποφοίτησε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 2007 και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στην Παγκόσμια Πολιτική Οικονομία, στο Πανεπιστήμιο του Sussex, το 2009. Στη συνέχεια, δίδαξε Μαθηματικά και Στατιστική για Οικονομολόγους στο Πανεπιστήμιο SOAS του Λονδίνου, ενώ σήμερα διδάσκει Αρχές Οικονομικής Θεωρίας στο Αλληλέγγυο Φροντιστήριο του Δήμου Αιγάλεω, όπου έθεσε υποψηφιότητα ως δημοτική σύμβουλος στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές. Επίσης είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου και με αυτή την ιδιότητα ανέλαβε συντονίστρια του τομέα Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ. Εχει όμως και άλλη μια «αγάπη»: το φλάουτο. Ως διπλωματούχος μουσικός, μάλιστα, συμμετέχει σε ορχήστρες και εκδηλώσεις της Ενωσης Ελλήνων Μουσουργών.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΚΑΝΔΑΛΙΑΡΗ

Τεχνοκράτισσα αλλά με έντονη συνδικαλιστική δράση

Σε γνώριμο περιβάλλον βρίσκεται από τον Μάρτιο η Αγγελική Σκανδαλιάρη. Και αυτό γιατί η εκπρόσωπος του ελληνικού Δημοσίου στην Εθνική Τράπεζα, με καταγωγή από την Κάλυμνο, υπήρξε επί σειράν ετών υψηλόβαθμο στέλεχος στο ίδιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Συγκεκριμένα, μετά τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, τις οποίες ολοκλήρωσε το 1986, έγινε αναπληρώτρια διευθύντρια στη Διεύθυνση Επιχειρησιακών Διαδικασιών για επτά χρόνια, από το 2006 μέχρι το 2013. Ελαβε μεταπτυχιακό στην τραπεζική από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο το 2008.

Σημειώνεται ότι η Διεύθυνση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για μια τράπεζα, δεδομένου ότι μια επιτυχημένη διαχείριση επιχειρησιακών διαδικασιών μειώνει σε μεγάλο βαθμό τους πόρους που απαιτούνται για την εκτέλεση μιας διαδικασίας, όπως και τον χρόνο για την περαίωσή της, γι’ αυτό και θεωρείται απαραίτητο εργαλείο για τους οργανισμούς που δραστηριοποιούνται διεθνώς -κάτι που εξάλλου κάνει και η Εθνική. Από το 2003 μέχρι το 2006 η κ. Σκανδαλιάρη ήταν senior business and system analyst στην ίδια τράπεζα, όπου παράλληλα ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση. Μάλιστα, θεωρείται αγαπητή μεταξύ των συναδέλφων της και πριν από λίγα χρόνια ήταν υποψήφια για τον Σύλλογο Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας με το ψηφοδέλτιο που στήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΝΔΡΕΟΥ

Τραπεζικός με εμπειρία, που παραδίδει σεμινάρια

Η εκπρόσωπος του ελληνικού Δημοσίου στο Διοικητικό Συμβούλιο της Eurobank, Χριστίνα Ανδρέου, που προτάθηκε για τη θέση αυτή από τον Γ. Δραγασάκη χωρίς να έχει ιδιαίτερη σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρείται η πιο έμπειρη από τους πέντε «κομισάριους» της κυβέρνησης, λόγω του ότι κατά τη μακροχρόνια διαδρομή της στον χώρο των τραπεζών πέρασε από πολλές θέσεις ευθύνης, διαχειριζόμενη σημαντικά projects. Συγκεκριμένα, μετά τις σπουδές της στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, το μεταπτυχιακό στην Περιφερειακή Ανάπτυξη (Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης - Πάντειο Πανεπιστήμιο) και το Master of Science στην Οικονομία και Διοίκηση από το International Center for Advanced Mediterranean Agronomic Studies/Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, αφοσιώθηκε στον τομέα του εσωτερικού ελέγχου της Αγροτικής Τράπεζας. Εκεί διετέλεσε και επικεφαλής υποδιεύθυνσης, με κύρια αντικείμενα ελέγχου τη διαχείριση διαθεσίμων και επενδύσεων, το dealing room, τη διαχείριση κινδύνων, τη ρευστότητα, την κεφαλαιακή επάρκεια και τις θυγατρικές του ομίλου εσωτερικού και εξωτερικού (ΑΤΕ). Από τον Σεπτέμβριο του 2012 μέχρι τον ίδιο μήνα του 2013, οπότε και αποχώρησε με εθελουσία έξοδο, ασχολήθηκε με τον έλεγχο επιχειρηματικών δανείων στην Τράπεζα Πειραιώς. Πριν από την ένταξή της στον εσωτερικό έλεγχο, εργάστηκε επί σειράν ετών σε διάφορους τομείς, σε περιφερειακές και κεντρικές τραπεζικές υπηρεσίες, στην Οικονομική Διεύθυνση, στη Μονάδα Ανασυγκρότησης/Τομέα Συστημάτων Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού και στη Διαχείριση Περιουσίας. Σήμερα, πάντως, μεταφέρει την πολυετή εμπειρία της παραδίδοντας σεμινάρια σε τραπεζικά και επιχειρηματικά στελέχη μέσω του Ελληνικού Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΤΣΙΑΠΑΡΑΣ

Συγγραφέας μυθιστορημάτων και πρωταθλητής στο μπριτζ

Ο Γεράσιμος Τσιαπάρας εργάζεται στον τραπεζικό τομέα από το 1989. Πριν τοποθετηθεί στη θέση του εκπροσώπου του ελληνικού Δημοσίου στην Πειραιώς, υπήρξε στέλεχος της Εμπορικής Τράπεζας, όπου έφθασε σε ανώτερες θέσεις. Διετέλεσε, μάλιστα, γενικός διευθυντής στη θυγατρική της EBRD στη Βουλγαρία, country manager της Εμπορικής στο Λονδίνο, γενικός διευθυντής στη θυγατρική της Εμπορικής στη Ρουμανία και διευθυντής προγραμμάτων της Ε.Ε. Απλός άνθρωπος, λάτρης της θάλασσας και του έξυπνου χιούμορ, του αρέσουν τα ταξίδια, καθώς σύμφωνα με το βιογραφικό του «επιστρέφοντας πάντα με λαχτάρα στην Ελλάδα, διαπιστώνω ότι οι φιλότιμες προσπάθειες των ιθυνόντων για να την καταστρέψουν σιγά-σιγά πιάνουν τόπο». Παρά τις διευθυντικές θέσεις που είχε καταλάβει στον χρηματοπιστωτικό τομέα, είναι πάντοτε παρών σε όλες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και συχνά θέτει υποψηφιότητα σε παρατάξεις που στηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, ο μεγαλωμένος στον Βύρωνα και κάτοικος Παλαιού Φαλήρου σήμερα κ. Τσιαπάρας έθεσε υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλος. Πολιτικά, η αφετηρία του ήταν η ΚΝΕ το 1975, ενώ το 1981 εντάχθηκε στο ΚΚΕ μέχρι το 1991, οπότε και δραστηριοποιήθηκε από τις τάξεις του τότε Συνασπισμού. Ασχολείται με το μπριτζ, έχοντας κατακτήσει τρεις φορές το πρωτάθλημα Ελλάδας, και με τη συγγραφή μυθιστορημάτων και θεατρικών έργων. Πριν από λίγα χρόνια μάλιστα κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα με τίτλο «Μπράβο μικρέ», για το οποίο πήρε πάρα πολύ καλές κριτικές.