Τα νέα περί αδυναμίας της Ελλάδας να πληρώσει οφειλές της προς το ΔΝΤ τον Ιούνιο έφτασαν πολύ νωρίς στη Γερμανία από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία και μέσω δημοσιευμάτων του γερμανικού Τύπου.

Το περιοδικό der Spiegel στη διαδικτυακή του έκδοση φιλοξενεί φωτογραφία του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση, που σε τηλεοπτικό σταθμό παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να εμβάσει τις τέσσερεις δόσεις ύψους 1,6 δισεκ. ευρώ, που οφείλει να επιστρέψει εντός του Ιουνίου «γιατί αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν». Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει ότι ο συγκεκριμένος πολιτικός είχε κάνει ανάλογη δήλωση αρχές Απριλίου αλλά τότε είχαν παρέμβει άλλα κυβερνητικά στελέχη που εξέφρασαν διαφορετική άποψη και τελικώς τα χρήματα βρέθηκαν και εστάλησαν στο ΔΝΤ στην ώρα τους. Ανάλογη αναφορά με τον τίτλο «δεν υπάρχουν τα χρήματα» κάνει στη διαδικτυακή της έκδοση και η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο υποστηρίζει ότι η Ελλάδα κινείται ένα ακόμη βήμα προς τη χρεοκοπία μετά την απειλή ότι δεν πρόκειται να πληρωθεί η επόμενη δόση των 300 εκ. ευρώ προς το ΔΝΤ, εάν δεν υπάρξει προηγουμένως συμφωνία με τους δανειστές. Παράλληλα κάνει αναφορά και στα διαμειβόμενα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο Τσίπρας αυτό το Σαββατοκύριακο αναμετρά και πάλι τις δυνάμεις του – αυτή τη φορά στο εσωτερικό μέτωπο», σημειώνει ο ανταποκριτής. «Θα πρέπει να μιλήσει και να δώσει απαντήσεις για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές».

Δεν υπάρχει χώρος για άλλο συμβιβασμό

Πολλά δημοσιεύματα κάνουν αναφορά στη χθεσινή έκκληση Τσίπρα προς τους δανειστές να συμβιβαστούν, αλλά και στις σημερινές δηλώσεις Βαρουφάκη στο BBC, όπου παραδέχθηκε πως μαγνητοφωνούσε τα λεγόμενά του στο τελευταίο Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας. «Την ίδια ώρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μέσω συνέντευξης στο Γερμανικό Ραδιόφωνο Deutschlandfunk κάνει σαφές ότι χώρος για περισσότερο συμβιβασμό δεν υπάρχει», επισημαίνει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Σε σχέση με τον καταιγισμό δηλώσεων και παρουσίας στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης άλλων εμπλεκομένων στη διαπραγμάτευση, τίθεται το εύλογο ερώτημα, ποια δήλωση είναι πιο σημαντική ή η πιο σωστή»; διερωτάται ο αρθρογράφος της και επικαλείται την απάντηση του Κάρστεν Μπρτζέσκι, επικεφαλής οικονομολόγου της ολλανδικής τράπεζας ING Diba στο Bloomebrg. «Όποιος θέλει να ξέρει προς ποια κατεύθυνση κινείται η διαμάχη, θα πρέπει να ακούει εκείνους μιλούν λιγότερο και δεν εκτίθενται πολύ: Την Καγκελάριο Μέρκελ, τον Πρωθυπουργό Τσίπρα και τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι».

Πηγή: DW