Της Ελένης Καλογεροπούλου

Ιδιαίτερα σημαντικές για την πορεία των διαπραγματεύσεων είναι οι επόμενες ώρες αφού η κυβέρνηση επιδιώκει την Δευτέρα 4 του μηνός να συγκληθεί εκτάκτως το Eurogroup προκειμένου να αποφασίσει εάν επιτευχθεί τελικά η ενδιάμεση συμφωνία προκειμένου να αποδεσμευθούν τα χρήματα που ζητάει η ελληνική πλευρά .

Χθες ο επικεφαλής του Eurogroup κ. Νταισεμπλουμ μίλησε για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει εάν αυτά τα βήματα που έγιναν είναι επαρκή για να υπάρξει απεμπλοκή του θέματος .

Για τον πρωθυπουργό πάντως ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο. Ότι εάν δεν υπάρξει ρευστότητα στην χώρα τότε δεν υπάρχει και συμφωνία . Η άλλη πλευρά πάλι δηλαδή οι υπουργοί Οικονομικών που περνούν μέρος στο eurogroup εμφανίζονται να επιθυμούν λύση πακέτο -δηλαδή να συζητηθούν και το εργασιακό και τα ασφαλιστικά και να μην παραπεμφθούν για τον Ιούνιο-κάτι το οποίο δεν αποδέχεται η κυβέρνηση .

Έτσι όλα δείχνουν ότι την λύση θα την δώσουν τελικά οι Ευρωπαίοι ηγέτες οι οποίοι είχαν διαβεβαιώσει τον Αλέξη Τσίπρα ότι εάν προχωρήσει σε κάποιες μεταρρυθμίσεις τότε θα του δοθεί η οικονομική βοήθεια που χρειάζεται για να σωθεί η χώρα.

Ως σημαντική ημερομηνία καταγράφεται πάντως και η 7η Μαΐου ημέρα που συνεδριάζει η ΕΚΤ.

Με βάση τη την πορεία των διαπραγματεύσεων τα σενάρια για αυτή την συνεδρίαση είναι δυο:

-εάν έχει υπάρξει συμφωνία ο Μάριο Ντραγκι αποδεσμεύει το 1,9 δις που χρειάζεται κατ αρχήν η χώρα για να λειτουργήσει
-εαν δεν υπαρχει συμφωνία οι πληροφορίες λένε ότι τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα σφίξουν ακόμα περισσότερο την θηλιά γύρω από την Ελλάδα .