του Λάμπρου Καλαρρύτη




        
        

Η απόσυρση του Γιάνη Βαρουφάκη από το προσκήνιο αποτελεί το προοίμιο της συμφωνίας με τους «θεσμούς». Σε πρώτη φάση της ενδιάμεσης, η οποία θα κλείσει μέχρι τα μέσα Μαΐου. Η τοποθέτηση του επικεφαλής τους Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργου Χουλιαράκη, σε θέση κλειδί στις διαπραγματεύσεις αποτελεί κίνηση προετοιμασίας και για το τελικό deal του Ιουνίου. Τον κ. Χουλιαράκη τον εμπιστεύεται ο Αλέξης Τσίπρας, τον έχει «δίπλα» του ο Γιάννης Δραγασάκης και τον εκτιμά ο Γιάννης Στουρνάρας. Αυτό από μόνο «φωνάζει» ότι η κυβέρνηση έχει ανοίξει πανιά για έναν «έντιμο» θερινό συμβιβασμό, ο οποίος δεν αρκεί να είναι «έντιμος» πρέπει να μπορεί να περάσει και από τη Βουλή. Διότι και ο Λεουτσάκος έντιμος είναι όταν λέει ότι υπήρχε ζωή και πριν από το ευρώ. Άρα, θα υπάρχει και μετά από αυτό. Τα μεταφυσικά υπονοούμενα της Αριστερής Πλατφόρμας για τη μετά το ευρώ ζωή, τα πιάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, γι’ αυτό και στις συσκέψεις της νέας ομάδας διαπραγμάτευσης θα συμμετάσχουν ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς, και ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Τάσος Κορωνάκης. Οι δύο, θα έχουν το δύσκολο έργο να πείσουν όσους βουλευτές και στελέχη έχουν πάρει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης τοις μετρητοίς ότι δεν είναι όλοι οι Γερμανοί κακοί και ορισμένοι μπορούν να γίνουν και φίλοι μας. Θα είναι κρίμα μετά από τόσο κόπο και τόσα τσακίσματα της μέσης, να επιτευχθεί συμφωνία η οποία θα περάσει από τη γερμανική Σκύλλα, αλλά θα ναυαγήσει στην εσωκομματική Χάρυβδη. 

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο πάντως, ακόμα πιο καθαρά από τις τροχιοδεικτικές βολές του Λαφαζάνη και του Iskra, έχουν δει το έργο που ετοιμάζουν η «madam Merkel» (go back) και ο Ντράγκι για την ασφυξία που θα επέλθει στη χώρα περί τα τέλη Μαΐου αν δεν πέσουν οι τζίφρες της ενδιάμεσης συμφωνίας. Η κυβέρνηση, χωρίς ρευστότητα, θα σπαρταράει σαν τσιπούρα έξω από το νερό που προσπαθεί να αναπνεύσει. Γι’ αυτό ο Γιάνης μάς χαιρέτησε και τώρα περιφέρεται σαν το φάντασμα του « νι » που λείπει από το όνομά του, προσπαθώντας να καταλάβει τι έγινε. Η φρικτή υποψία ότι αυτός, ένας τόσο ευφυής και διάσημος οικονομολόγος, αποτέλεσε τον «χρήσιμο ηλίθιο» της διαπραγμάτευσης και τον καθάρισαν σαν αυγό οι σύντροφοι προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία, και μάλιστα ούτε καν η τελική, λογικό είναι να τον στοιχειώνει.

Ο Ευκλείδης, με προφορά Βρετανού τουρίστα που έμαθε σπαστά ελληνικά το καλοκαίρι στην Ίο, αναλαμβάνει συντονιστής («ουάου» που θα έλεγε και ο Γιάνης). Ο άλλος Γιάννης, με τα δύο «ν», ο Δραγασάκης επανακάμπτει, αντιπρόεδρος γαρ, ο γραμματέας της κυβέρνησης Σπύρος Σαγιάς και ο γ.γ. του ΥΠΟΙΚ Νίκος Θεοχαράκης ακροβολίζονται στα υψώματα του νέου σχήματος και τελικά από τον Βαρουφάκη πήραν όχι μόνο τον πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά τα πάντα. Το επόμενο στάδιο θα είναι να του κόψουν το κινητό γιατί χρεώνει υπερβολικά το υπουργείο και να του βάλουν καρέκλα χωρίς ρόδες στο γραφείο.

Το unfair για τον Yanis είναι ότι την αρχική γραμμή της κυβέρνησης την υπηρέτησε μια χαρά. Όπως είχαν συμφωνήσει. Απλά, πηγαίνοντας αυτός μπροστά με τη μηχανή δεν κατάλαβε ότι οι σύντροφοι από το Μαξίμου που ακολουθούσαν, έκοψαν απότομα δεξιά. Και συνέχισε ευθεία, στο ντουβάρι.