Το πραγματικό deadline της διαπραγμάτευσης δεν είναι η 11η Φεβρουαρίου, με τη συνάντηση του Eurogroup, αλλά η 28η Φεβρουαρίου, τονίζει ο επικεφαλής της Lazard, της εταιρείας που το 2012 είχε κάνει το PSI και συμφώνησε με τη νέα κυβέρνηση να αναλάβει σύμβουλος της Ελλάδας για το χρέος.

«Είμαστε σε μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή. Μια στιγμή διαπραγμάτευσης. Αυτή η διαπραγμάτευση ξεκίνησε», είπε μιλώντας στη γαλλική τηλεόραση ο Ματιέ Πιγκάς, επικεφαλής της Lazard. Οπως τόνισε, υπάρχουν συγκεκριμένοι σταθμοί σε αυτή την πορεία, όπως η συνάντηση του Eurogroup την επόμενη εβδομάδα. «Μια ημερομηνία που δεν είναι ένα πραγματικό deadline όπως είναι το πραγματικό τέλος του προγράμματος της Τρόικα που είναι στις 28 Φεβρουαρίου», συνέχισε.

Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν τον ανησυχεί το γεγονός ότι σε μία διαπραγμάτευση όπως αυτή ο καθένας δείχνει στην αρχή μια κάπως πιο σκληρή στάση. «Αυτό που αποκαλείται αυθάδεια, κάποιοι που άδικα αποκάλεσαν υπεροψία είναι για μένα μια αντίδραση περηφάνιας εκ μέρους μιας κυβέρνησης και ενός λαού, η κυβέρνηση εκλέχτηκε από έναν λαό που ταπεινώθηκε και για μένα είναι το αντίθετο. Είναι μια συμπεριφορά αξιοπρέπειας», τόνισε ο κ. Πιγκάς.

Ακόμη, χαρακτήρισε ως κάτι θεμελιώδες τη ρητορική του Αλέξη Τσίπρα. «Ισως δεν το υπογραμμίσαμε αρκετά. Λέει, κάναμε μια προσπάθεια. Αυτή η προσπάθεια είναι: το έλλειμμα μειώθηκε, εάν αφαιρέσουμε τα επιτόκια του χρέους, αυτό λέγεται πρωτογενές πλεόνασμα. Eχουμε πλεόνασμα και λέει ότι το μόνο πράγμα που ζητάω είναι να διατηρήσω μια αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, να διατηρήσω το πρωτογενές πλεόνασμα αλλά να αφιερώσω ένα μέρος απ αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα όχι πια για την εξόφληση του χρέους, ίσως αυτό να γίνει αργότερα, αλλά για την υποστήριξη του ελληνικού λαού. Είναι ένα αίτημα που μου φαίνεται κοινωνικά και πολιτικά θεμιτό», τόνισε.

Πηγή: iefimerida.gr