Πάσχα µε τουλάχιστον 13 ευρώ το κιλό το αρνί και το κατσίκι, 19 ευρώ το κιλό το τσουρέκι, 2 ευρώ το λίτρο την αµόλυβδη και διόδια αυξηµένα κατά 7,6% έως 33% θα κάνουν φέτος οι Ελληνες. Παρά το γεγονός όµως ότι πρόκειται για ακριβότερο τραπέζι σε σχέση µε πέρυσι, εν τούτοις η έξοδος των εκδροµέων θα είναι η µεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ, αφού η πληρότητα των ξενοδοχείων και των καταλυµάτων στους δηµοφιλείς προορισµούς είναι καθολική, ενώ τυχαία ή από ακύρωση µπορεί να βρει κάποιος ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Πασχαλινό τραπέζι: Οι τιμές των αμνοερίφιων

Σύµφωνα µε τις τελευταίες τιµοληψίες, ολόκληρο το ντόπιο σφάγιο (αρνί - κατσίκι) των 10 κιλών πωλείται στα 130- 140 ευρώ µαζί µε τη συκωταριά του, κοκορέτσι στα 20 ευρώ το 1,5 κιλό, µαγειρίτσα 11 ευρώ των 6-8 ατόµων, µαρούλια 0,70 ευρώ, ντοµάτες 2,5 ευρώ το κιλό, αγγούρια 0,70 ευρώ το ένα, φέτα 15 ευρώ το κιλό, ψωµί 2,4 ευρώ το κιλό, τσουρέκι 19 ευρώ το κιλό, κουλούρια 16 ευρώ. Στο σουπερµάρκετ αρνί και κατσίκι τιµώνται στα 10-11 ευρώ, όπως και στο «καλάθι του Πάσχα». Το λάδι παραµένει στα εξωφρενικά επίπεδα των 15-17 ευρώ το κιλό, κατηγορίας αγνού παρθένου.

Ένα στα τέσσερα νοικοκυριά θα ταξιδέψει εκτός αστικών κέντρων

Βάσει της έρευνας του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεµπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), κατά τη φετινή περίοδο ένα στα τέσσερα νοικοκυριά θα ταξιδέψει εκτός αστικών κέντρων, τα οικογενειακά τραπέζια θα είναι µικρότερα και σε αριθµό ατόµων και σε αριθµό προϊόντων, ενώ η καταναλωτική δαπάνη θα ανέλθει στα 190-200 ευρώ. Το 40% εκτιµούν ότι θα µειώσουν τις αγορές τους, ενώ το 34% ότι θα τις αυξήσουν. Το 26% θεωρούν ότι θα µείνουν αµετάβλητες. Την ίδια ώρα, αυξάνεται η τάση Do-It-Yourself (DIY) όσον αφορά τη µαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. ∆ηλαδή οι καταναλωτές επιλέγουν να φτιάξουν µόνοι τους γλυκά και άλλα πασχαλινά είδη σε µεγαλύτερα ποσοστά σε σχέση µε το παρελθόν. Το ποσοστό που θα φτιάξει γλυκά στο σπίτι ανεβαίνει από το 43% στο 50%.

∆ώρα και «καλάθια»

Οσο δε για τα «καλάθια» του Πάσχα και του νονού, που θα ισχύσουν έως το Μεγάλο Σάββατο 4 Μαΐου, εκτιµάται ότι θα περιορίσουν έστω και µερικώς την οικονοµική αιµορραγία των ασθενέστερων νοικοκυριών. Σηµαντική κρίνεται η αύξηση στις συντάξεις και στα ∆ώρα του Πάσχα των εργαζοµένων στον ιδιωτικό τοµέα, τις τράπεζες και στο ευρύτερο ∆ηµόσιο. Η αγορά υπολογίζει να απορροφήσει µεγάλο µέρος του ∆ώρου του Πάσχα και σε συνδυασµό µε τις αυξήσεις των µισθών «ευελπιστεί -όπως ο λέει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης- οι καταναλωτές να επηρεαστούν όσο το δυνατόν λιγότερο από την ακρίβεια στα τρόφιµα».

Οι τιμές για τις μετακινήσεις

Αντίστοιχη εικόνα σοβαρών ανατιµήσεων παρουσιάζεται στις µετακινήσεις ενόψει της εξόδου των εκδροµέων. Η τιµή του λίτρου της αµόλυβδης ανέρχεται σε επίπεδα άνω των 2 ευρώ, ενώ τα διόδια έχουν ανατιµηθεί κατά 7,65% από τις αρχές του έτους. Συγκεκριµένα, στον αυτοκινητόδροµο Αθηνών - Πατρών, µε βάση τις νέες τιµές, το κόστος ανέρχεται στα 12,60 ευρώ. Στον αυτοκινητόδροµο Αντιρρίου - Ιωαννίνων, το ταξίδι για ένα Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο διαµορφώνεται στα 13,70 ευρώ (από 12,75 ευρώ). Στον αυτοκινητόδροµο Κορίνθου - Τρίπολης - Καλαµάτας το ταξίδι για ένα Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο διαµορφώνεται στα 10,80 ευρώ (από τα 10,05 ευρώ) και στον κλάδο Λεύκτρου - Σπάρτης διαµορφώνεται στα 11,90 ευρώ (από τα 11,05 ευρώ). Τέλος, το ταξίδι από Αθήνα σε Θεσσαλονίκη κοστίζει 33,55 ευρώ για τα διόδια, ήτοι 67,10 ευρώ µετ’ επιστροφής.

Στην Εγνατία οδό οι ανάδοχοι και το υπουργείο Υποδοµών ανακοίνωσαν αυξήσεις 33%! Ειδικότερα, οι νέες τιµές που θα ισχύουν από αύριο στην Εγνατία διαµορφώνονται ως εξής: διόδια Τύριας 2,70 ευρώ, Παµβώτιδας 1,55 ευρώ, Μαλακασίου, Σιάτιστας, Πολυµύλου, Στρυµονικού και Προµαχώνα 1,90 ευρώ, Μαλγάρων 0,90 ευρώ, Θεσσαλονίκης 0,55 ευρώ, Ανάληψης 2,35 ευρώ, Ασπροβάλτας 1,10 ευρώ, Μουσθένης 2,15 ευρώ, Καβάλας 1,85 ευρώ, Ιάσµου 1,80 ευρώ, Μέστης 2,20 ευρώ, Αρδανίου 1,60 ευρώ, Ιεροπηγής 1,85 ευρώ και Ευζώνων 2,40 ευρώ.

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»