Η Ελλάδα διαθέτει σημαντικούς συλλέκτες στο διεθνές στερέωμα, φαινόμενο δυσανάλογο σε σχέση με το μέγεθος της χώρας. Αυτό ακριβώς καθιστά την ελληνική αγορά τέχνης φαινόμενο. Και μπορεί τα ποσά που δαπανώνται σε δημοπρασίες ελληνικών έργων να απέχουν πολύ από τα 9,7 δισ. δολάρια που οι δύο κορυφαίοι οίκοι στον κόσμο, Christie’s και Sotheby’s, εισέπραξαν το 2022 από δημοπρασίες, αλλά η ελληνική τέχνη έχει αποκτήσει ισχυρή δυναμική στο άτυπο παγκόσμιο χρηματιστήριο της τέχνης. Σε συνέχεια αυτής της εντυπωσιακής -για μικρή, επαναλαμβάνουμε, χώρα- παρουσίας της ελληνικής τέχνης, στην 44η δημοπρασία Greek Sale του Οίκου Bonhams στο Παρίσι προχθές, 24/4/2024, σε συνεργασία με την Art Expertise, σημειώθηκαν υψηλές τιμές έπειτα από έντονο ανταγωνισμό που διήρκεσε περισσότερες από τέσσερις ώρες.

Οίκος Bonhams: 560.000 ευρώ για το ''Ερωτικό'' του Μόραλη

Κορυφαίο έργο αναδείχθηκε το «Ερωτικό» του Γιάννη Μόραλη με 560.000 ευρώ, εδραιώνοντάς τον ανάμεσα στους πλέον δημοφιλείς σε τέτοιες δημοπρασίες Ελλήνων καλλιτεχνών. Ακολουθεί «Ο στρατάρχης της Πελοποννήσου Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ με 165.000 ευρώ, το «Ποιητής και χωρικός» του Νίκου Εγγονόπουλου με 102.000 ευρώ, και το «Πορτρέτο νέου» του Γιάννη Τσαρούχη, που έφτασε τις 83.000 ευρώ. Αλλά εξαιρετικές επιδόσεις σημείωσαν και έργα των Γεωργίου Ιακωβίδη, Σπύρου Βασιλείου, Μιχάλη Οικονόμου και Κώστα Τσόκλη. Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά η διευθύντρια της Art Expertise, Τερψιχόρη Αγγελοπούλου: «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που σπουδαία και ιστορικά έργα βρήκαν αγοραστές και εντάχθηκαν σε νέες συλλογές ελληνικής και διεθνούς τέχνης. Περίπου το 50% των πωληθέντων έργων έφτασε ή ξεπέρασε την υψηλότερη εκτίμηση, γεγονός που επιβεβαιώνει τη νέα δυναμική που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια ο θεσμός των Greek Sales». Μάλιστα, στη συγκεκριμένη δημοπρασία επωλήθη το 99% (by value) 70% των έργων (by lot), με τζίρο 3.000.000 ευρώ.

Τα ρεκόρ των τελευταίων πέντε χρόνων

Αν και το ρεκόρ των τελευταίων πέντε χρόνων σε διεθνή δημοπρασία ανήκει στον Νίκο Εγγονόπουλο και το έργο του «Ομηρική σκηνή: επεισόδιο από τον Τρωικό Πόλεμο» (1938), που έφτασε την τιμή των 764.944 ευρώ, στη συγκεκριμένη λίστα κυριαρχεί ο Γιάννης Μόραλης με τα έργα του «Ήλιος» (630.375 ευρώ), Epithalamique (605.175 ευρώ), «Ερωτικό» (588.483 ευρώ), ενώ φιγουράρει και ένα έργο του Γιάννη Τσαρούχη, «Ο Ξεχασμένος φρουρός», που έπιασε τα 441.375 ευρώ. Αυτές οι επιδόσεις έρχονται να προστεθούν σε μία μακρά περίοδο έντονου ενδιαφέροντος για την ελληνική ζωγραφική: Δεν είναι τυχαίο ότι το έργο του Κωνσταντίνου Βολανάκη, με θέμα την άφιξη του Γεωργίου Καραϊσκάκη στο Φάληρο με τον στόλο του για την απελευθέρωση της Αθήνας, πωλήθηκε -το 2008- στην ελληνική δημοπρασία του Sotheby’s, πιάνοντας το μέχρι σήμερα αξεπέραστο ποσό των… 1.970.000 ευρώ! Βέβαια και εν προκειμένω ισχύει το (κλισέ) ότι τα ρεκόρ είναι για να καταρρίπτονται!

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»