«Φρένο στα φέσια» επιχειρεί η Κομισιόν, βάζοντας όμως «φωτιά» στις εμπορικές συναλλαγές των ειδών πρώτης ανάγκης στη χώρα, καθώς προτείνει νέο κανονισμό, βάσει του οποίου η νέα ενιαία μέγιστη προθεσμία πληρωμής θα είναι 30 ημέρες για όλες τις εμπορικές συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων (B2B) και μεταξύ δημόσιων Αρχών και επιχειρήσεων. Παράλληλα με τη μείωση του ορίου για την εξόφληση των τιμολογίων στις 30 ημέρες αυστηρά, καταργεί την ισχύουσα παράταση των προθεσμιών πληρωμής σε 60 ημέρες για τους δημόσιους φορείς που παρέχουν υγειονομική περίθαλψη και για τις δημόσιες Αρχές που ασκούν οικονομικές δραστηριότητες βιομηχανικού ή εμπορικού χαρακτήρα ως δημόσια επιχείρηση.

Φόβοι για μεγάλο χρηματοδοτικό κενό

Κόντρα στις φωνές που βλέπουν την αρχή της εξυγίανσης της αγοράς, οι επιχειρηματίες μεγάλων αλυσίδων λιανικής πώλησης φοβούνται ότι θα δημιουργηθεί μεγάλο χρηματοδοτικό κενό: η Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος το υπολογίζει στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει πως η μείωση των καθυστερημένων πληρωμών θα οδηγήσει σε αύξηση των συνολικών ταμειακών ροών κατά περίπου 0,9% για κάθε ημέρα μείωσης του χρόνου πληρωμής. Οι Έλληνες επιχειρηματίες αντιπαραβάλλουν έναν ακόμη κίνδυνο, δηλαδή οι αλυσίδες να μειώσουν το στοκ ασφαλείας που τηρούν στις αποθήκες τους.

Σε έρευνα της Intrum -που πραγματοποιήθηκε σε 10.556 στελέχη από 29 χώρες- ξεχωρίζουν οι επιχειρήσεις της Φινλανδίας, αλλά και της Ελλάδας, που ξοδεύουν κάθε χρόνο 83 και 78 ημέρες αντίστοιχα στην προσπάθεια να αποσπάσουν από τους πελάτες τους χρήματα από καθυστερημένες πληρωμές. Στο σύνολο των 29 χωρών τα στελέχη επιχειρήσεων σε ποσοστό 65% λένε ότι αν οι πελάτες τους πλήρωναν πιο γρήγορα, θα μπορούσαν να πληρώσουν τους δικούς τους προμηθευτές με μεγαλύτερη ταχύτητα.

Τα εγχώρια συναλλακτικά ήθη πάντως δεν είναι δεδομένα. Οι συμφωνίες ανάμεσα σε προμηθευτές και σουπερμάρκετ για την ημερομηνία εξόφλησης ποικίλλουν ανάλογα και με τη διαπραγματευτική ισχύ του προμηθευτή - σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τους τρεις μήνες.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»