Με στόχο οι τιµές να είναι χαµηλότερες από πέρυσι, που σύµφωνα µε παράγοντες της αγοράς η τιµή του αρνιού είχε κυµανθεί σε 11 έως 14,5 ευρώ το κιλό, το υπουργείο Ανάπτυξης επιχειρεί να φτάσει προς τη Μεγάλη Εβδοµάδα.

«Εχουµε ζητήσει από τους συντελεστές της αγοράς οι τιµές των αµνοεριφίων φέτος να είναι ίδιες ή χαµηλότερες από τις τιµές του περσινού Πάσχα και η δέσµευση που έχουµε είναι ότι στο “καλάθι του νοικοκυριού” οι τιµές και του αρνιού και του κατσικιού θα είναι χαµηλότερες ή τουλάχιστον ίδιες µε τις περσινές» είχε δηλώσει την προηγούµενη εβδοµάδα στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών 90,1» ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας. Μάλιστα, ο ίδιος δήλωσε πως «στόχος µας είναι για την τιµή του αρνιού να είναι χαµηλότερη από 10 ευρώ το κιλό».

«Ανέφικτη η τιμή των 10 ευρώ στο αρνί»

Ο στόχος κρίνεται φιλόδοξος από την αγορά. Ολοι βλέπουν η τιµή στο αρνί να κινείται στα 12 έως 16 ευρώ. Η χαµηλή τιµή θα επιτευχθεί στα σουπερµάρκετ και πιθανώς στη Βαρβάκειο Αγορά, ενώ οι πιο υψηλές τιµές στα συνοικιακά κρεοπωλεία.

Σύµφωνα µε τον Λευτέρη Γίτσα, πρόεδρο της Εθνικής ∆ιεπαγγελµατικής Οργάνωσης Κρέατος (Ε∆ΟΚ), η τιµή των 10 ευρώ είναι ανέφικτη, καθώς αυτή την περίοδο οι παραγωγοί αρνιών και κατσικιών πωλούν 8,0 έως 8,5 ευρώ το κιλό. Η τιµή περιλαµβάνει τα έξοδα σφαγείου, ΦΠΑ και κάθε άλλους είδους δαπάνη πριν φτάσει στο ράφι. Αν προστεθούν και τα µεταφορικά, τότε θεωρείται αδύνατο η τιµή στο ράφι να µειωθεί κάτω από τα 12 ευρώ.

e-katanalotis

Πάντως, ο ίδιος δεν απέκλεισε να υπάρξουν και µεµονωµένες περιπτώσεις αρνιών που θα πωληθούν χαµηλότερα των 12 ευρώ. Αυτό ωστόσο θα συµβεί κυρίως για λόγους µάρκετινγκ και για περιορισµένο αριθµό αµνοεριφίων. Ήδη στην πλατφόρµα e-katanalotis, οι τιµές την περασµένη εβδοµάδα κινούνται σε ένα εύρος τιµών ανά κιλό στα 11,5 έως και πάνω από 12,0 ευρώ το κιλό για ολόκληρα αρνιά. Για δε τα κατσίκια οι τιµές ξεκινούν από 12 ευρώ το κιλό.

Σηµειώνεται ότι στον e-katanalotis εισέρχονται µόνον τα µεγάλα σουπερµάρκετ που προσφέρουν και τις χαµηλότερες τιµές. Με βάση αυτές τις τιµές πώλησης, οι καταναλωτές θα πρέπει να προετοιµαστούν να καταβάλουν φέτος 5% έως 10% περισσότερα χρήµατα απ’ ό,τι πέρυσι για τον οβελία. Φυσικά, παίζει ρόλο και ο χρόνος της αγοράς των αµνοεριφίων. Πιθανώς, τις τελευταίες ηµέρες της Μεγάλης Εβδοµάδας οι τιµές να υποχωρήσουν.

Αβάσιµες πληροφορίες για έλλειψη αμνοεριφίων ενόψει Πάσχα

Οι άνθρωποι της αγοράς επιπλέον χαρακτηρίζουν αβάσιµες τις πληροφορίες που αναφέρονται σε έλλειψη αµνοεριφίων ενόψει του ελληνικού Πάσχα, µε δεδοµένο ότι προηγήθηκε το Πάσχα των Καθολικών. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο κ. Γίτσας, πάντοτε το Πάσχα των Καθολικών προηγείται του Ορθόδοξου και ότι οι άλλες αγορές (Ιταλίας, Ισπανίας κ.λπ.) καλύπτουν τις ανάγκες τους µε διαφορετικά προϊόντα αµνοεριφίων απ’ ό,τι η Ελλάδα. Οι Καθολικοί συνήθως καταναλώνουν πολύ µικρότερα αµνοερίφια, έως 7 κιλά, ενώ οι Ελληνες καταναλώνουν αρκετά µεγαλύτερα. Οι όποιες δε ελλείψεις υπάρξουν, όπως κάθε άλλη προηγούµενη χρονιά, θα καλυφθούν από εισαγωγές αµνοεριφίων από άλλες αγορές, π.χ. Ρουµανίας, Βουλγαρίας, Τουρκίας κ.ο.κ. Υπενθυµίζεται ότι στη χώρα η παραγωγή κρέατος δεν ξεπερνά το 35% της ετήσιας κατανάλωσης.

Παρατηρητήριο τιµών

Πάντως, αν και µέχρι πριν από µία εβδοµάδα όλα ήταν ρευστά για το «καλάθι του νονού», εντέλει στα τέλη της εβδοµάδας που πέρασε κατατέθηκε η σχετική τροπολογία µε την οποία είναι πλέον σε ισχύ το «καλάθι του νονού».

Με την τροπολογία καλούνται οι επιχειρήσεις πώλησης παιδικών παιχνιδιών µε κύκλο εργασιών πάνω από 1 εκατ. ευρώ του 2023, όπως και πέρυσι, να αποστείλουν τον κατάλογο των προϊόντων εκείνων που θα ενταχθούν στο «καλάθι του νονού».

Σύµφωνα µε την αιτιολογική έκθεση της σχετικής ρύθµισης, προβλέπεται η εφαρµογή του παρατηρητηρίου τιµών µε την ονοµασία «το καλάθι των νονών», προκειµένου να δοθεί η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι ανάδοχοι ή γονείς µικρών παιδιών να κάνουν πληροφορηµένες και συνεπώς οικονοµικότερες αγορές την περίοδο του Πάσχα του έτους 2024.

Η µη αποστολή καταλόγου προϊόντων ή η ελλιπής αποστολή καταλόγου προϊόντων από τις υπόχρεες επιχειρήσεις τιµωρείται µε διοικητικό πρόστιµο, ύψους 5.000 ευρώ, για κάθε ηµέρα καθυστέρησης αποστολής καταλόγου.

Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή