Σε συνεχή οικονοµική συµπίεση βρίσκονται τα ελληνικά νοικοκυριά, µε 826.639 να βρίσκονται αντιµέτωπα µε τον κίνδυνο φτώχειας και το 47,3% να αντιµετωπίζουν δυσκολίες στην πληρωµή ενοικίου, δόσης δανείου και πάγιων λογαριασµών.
Παράλληλα, το 44,3% του πληθυσµού αδυνατούν να καλύψουν έκτακτες, αλλά αναγκαίες δαπάνες και το 10,9% στερούνται διατροφή που περιλαµβάνει κάθε δεύτερη ηµέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά.

Διαβάστε ακόμα: ΕΛΣΤΑΤ: Στο 3,2% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο


Αντιμέτωποι με τη φτώχεια οι Έλληνες: Τι δείχνουν οι τελευταίες έρευνες της ΕΛ.ΣΤΑΤ. 

Αυτά προκύπτουν από τις τελευταίες έρευνες της ΕΛ.ΣΤΑΤ. σχετικά µε το εισόδηµα και τις συνθήκες διαβίωσης στα ελληνικά νοικοκυριά για το 2023, την ώρα που ο πληθωρισµός τον Μάρτιο αυξήθηκε και διαµορφώθηκε, σύµφωνα µε τη Eurostat, στο 3,4%, αποτελώντας τον πέµπτο υψηλότερο στην Ευρωζώνη.

Το 77,3% των ευάλωτων νοικοκυριών αλλά και το 36,6% της µεσαίας τάξης της χώρας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., αντιµετωπίζουν τεράστιες οικονοµικές δυσκολίες, αδυνατώντας να καλύψουν έκτακτες και αναγκαίες δαπάνες ύψους 438 ευρώ.

Επίσης, το 13,5% των Ελλήνων στερούνται τουλάχιστον 7 από τα 13 βασικά αγαθά, ενώ 16,6% του πληθυσµού στερούνται τουλάχιστον 4 από έναν κατάλογο 9 αγαθών και υπηρεσιών. Επίσης το 19,2% δηλώνουν οικονοµική αδυναµία για ικανοποιητική θέρµανση τον χειµώνα και δροσιά το καλοκαίρι.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι επίσης ότι το 23,6% του πληθυσµού ηλικίας 16 ετών και άνω δήλωσαν ότι υπήρξε περίπτωση, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 µηνών, που πραγµατικά χρειάστηκαν ιατρική εξέταση ή θεραπεία για πρόβληµα υγείας και δεν υποβλήθηκαν σε αυτήν.


∆υσκολία για έξοδο - ψυχαγωγία

Η ψυχαγωγία φαίνεται να είναι πλέον µια... άγνωστη λέξη, καθώς το 26,9% του πληθυσµού δηλώνουν πως δεν έχουν την οικονοµική δυνατότητα να συµµετέχουν τακτικά σε δραστηριότητες αναψυχής, όπως αθλητισµός, σινεµά κ.λπ. Επίσης, το 43,1% δηλώνουν αδυναµία πληρωµής µιας εβδοµάδας διακοπών και το 34,7% του πληθυσµού δεν έχουν την οικονοµική δυνατότητα να ξοδεύουν χρήµατα για τον εαυτό τους ή για κάποιο χόµπι.

Ακόµα και µια έξοδος για φαγητό ή καφέ, είναι δύσκολο να πραγµατοποιηθεί για το 9,4% του πληθυσµού. Πιο ευάλωτοι απέναντι σε αυτή την οικονοµική συµπίεση φαίνεται να είναι τα παιδιά και οι ηλικιωµένοι.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., το 15,6% των παιδιών έως 17 ετών αντιµετωπίζουν υλική και κοινωνική στέρηση. Πολύ πιο αυξηµένα είναι τα ποσοστά στους ηλικιωµένους 65 ετών και άνω, όπου το 12,3% αντιµετωπίζουν κοινωνική στέρηση σε σχέση µε 10,8% το 2022.

Οι Ελληνες που είναι αντιµέτωποι µε τη φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισµό φτάνουν τους 2.658.400, παρουσιάζοντας µείωση κατά 0,2 της ποσοστιαίας µονάδας σε σχέση µε το 2022 (26,3%). Η µείωση αυτή, σύµφωνα µε την ανάλυση της ΕΛ.ΣΤΑΤ., οφείλεται στη µείωση του ποσοστού του πληθυσµού σε χαµηλής έντασης εργασία, σε 8,3% το 2023 από 9,5% το 2022.

Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος στην περίπτωση των παιδιών ηλικίας 17 ετών και κάτω, φτάνοντας το 28,1%, αλλά και για τα άτοµα ηλικίας άνω των 75 ετών εκτιµάται σε 19,8%.

Σηµειώνεται ότι το κατώφλι της φτώχειας ανέρχεται στο ποσόν των 6.030 ευρώ ετησίως για µονοπρόσωπο νοικοκυριό και σε 12.663 ευρώ για νοικοκυριά µε δύο ενήλικους και δύο εξαρτώµενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών, και ορίζεται στο 60% του διάµεσου συνολικού ισοδύναµου διαθέσιµου εισοδήµατος των νοικοκυριών, το οποίο εκτιµήθηκε σε 10.050 ευρώ, ενώ το µέσο ετήσιο διαθέσιµο εισόδηµα των νοικοκυριών της χώρας εκτιµήθηκε σε 18.755 ευρώ.


«Ανάσα» από το πρόγραµµα «Ανθρώπινο ∆υναµικό και Κοινωνική Συνοχή»

Σηµαντική βοήθεια σε 303.000 ευάλωτες οικογένειες αναµένεται να αποτελέσει η χρηµατοδότηση των 13 Περιφερειών της χώρας µε 400.000.000 ευρώ, που θα κατευθυνθούν σε παροχές σε είδος για όσους τις έχουν ανάγκη. Πρόκειται για το πρόγραµµα «Ανθρώπινο ∆υναµικό και Κοινωνική Συνοχή», που ανακοινώθηκε προ ολίγων ηµερών από την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, µε στόχο την αντιµετώπιση της φτώχειας.

Στους δικαιούχους, ανά τακτά διαστήµατα θα παρέχονται δωρεάν τρόφιµα, προϊόντα ατοµικής υγιεινής, οικιακά αναλώσιµα, σχολικά είδη και λοιπά.


Απόστολος Ραυτόπουλος: Κρούει το «καµπανάκι» για τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, ∆υτικής Ελλάδας, ∆υτικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βόρειου Αιγαίου, Κεντρικής Μακεδονίας και Ιονίων Νήσων

Από την άλλη, ανησυχητικά χαρακτήρισε τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. ο πρόεδρος της Ενωσης Εργαζοµένων Καταναλωτών, Απόστολος Ραυτόπουλος, µιλώντας στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή».

Εστιάζει δε στην εικόνα που υπάρχει για τον κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισµού στα παιδιά, καθώς το ποσοστό µεγαλώνει και φτάνει το 28,1%.

«Και τα στοιχεία είναι ακόµα πιο ανησυχητικά αν δούµε αυτά της Eurostat για τον πληθωρισµό. Παρόλο τον ορυµαγδό µέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση -τόσο µε το καλάθι του νοικοκυριού και τη µόνιµη µείωση της τιµής όσο και µε αυτά που µπήκαν σε εφαρµογή από την 1η Μαρτίου- αντί ο πληθωρισµός να µειώνεται, συνεχώς αυξάνεται» λέει στην «Κυριακάτικη Α».

Ο πρόεδρος της Ενωσης Εργαζοµένων Καταναλωτών κρούει επίσης «καµπανάκι» για τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, ∆υτικής Ελλάδας, ∆υτικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βόρειου Αιγαίου, Κεντρικής Μακεδονίας και Ιονίων Νήσων, όπου ο πληθυσµός τους αντιµετωπίζει κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισµού άνω του 30%.

Δημοσιεύτηκε στην «Απογευματινή της Κυριακής»