Προγραμματισμένη πώληση μετοχών στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ πρόκειται να ξεκινήσει σήμερα το fund που εκπροσωπεί στην Ελλάδα ο Άλεξ Φωτακίδης, CVC Capital Partners. Στόχος η αποτίμηση έως και 15 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για τη δεύτερη απόπειρα IPO μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, το CVC αναζητεί αποτίμηση μεταξύ 13 και 15 δισ. ευρώ. Στόχος είναι να συγκεντρώσει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο ευρώ με την πώληση μετοχών και την έκδοση νέων μετοχών, με την προϋπόθεση ότι η δημόσια προσφορά θα ξεκινήσει όπως είχε προγραμματιστεί.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο, η CVC Capital Partners είχε αναβάλει τα σχέδιά της για την έναρξη της αρχικής δημόσιας προσφοράς (IPO) για το επόμενο έτος. Νωρίτερα, τον Οκτώβριο, είχε γίνει γνωστό ότι το μεγάλο ευρωπαϊκό επενδυτικό fund έβαζε πλώρη για το Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ με τη μεγαλύτερη IPO στην Ευρώπη.


Ο όμιλος CVC

Με αξία περίπου 15 δισ. δολάρια, μετά την πώληση του μειοψηφικού μεριδίου στην Blue Owl Capital το 2021, η CVC έχει έκθεση σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, όπου διατηρεί το πλειοψηφικό πακέτο σε έξι νοσοκομεία, στη Vivartia, την Εθνική Ασφαλιστική και έχοντας επίσης το 10% των μετοχών της ΔΕΗ.

Επίσης, η CVC είναι υπεύθυνη για επενδύσεις, ύψους περίπου 186 δισ. ευρώ, που καλύπτουν ιδιωτικά κεφάλαια, πιστώσεις και υποδομές. Έχει δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα υψηλό προφίλ σε συμφωνίες που σχετίζονται με τον αθλητισμό. Το 2016 ένας όμιλος CVC πώλησε το franchise μηχανοκίνητου αθλητισμού της Formula 1 στη Liberty Media του John Malone για 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι τρέχουσες αθλητικές συμμετοχές περιλαμβάνουν επενδύσεις στο τουρνουά ράγκμπι των έξι εθνών και στην ένωση τένις γυναικών, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.


Οι παράγοντες που έπαιξαν ρόλο στην απόφαση

Οι πηγές που είχαν μιλήσει τότε στους Financial Times είχαν αναφέρει ότι η απόφαση για αναβολή των σχεδίων εισαγωγής στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ ελήφθη υπό το πρίσμα της έντονης αστάθειας της αγοράς. Η CVC έχει ήδη αναβάλει μία φορά την έναρξη IPO το 2022, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η πρόσφατη αναταραχή στη Μέση Ανατολή, παράλληλα με την αβεβαιότητα που σχετίζεται με την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, δημιουργεί αμφιβολίες για το αν τελικά το 2023 θα πρέπει να είναι η χρονιά για να γίνει αυτή η δημόσια εγγραφή της CVC ή όχι, εξήγησαν οι πηγές, οι οποίες πρόσθεσαν ότι το πλάνο για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ πηγαίνει για το 2024.

Δημοσίευμα στην αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal ανέφερε ότι ένας ακόμη παράγοντας που διαδραμάτισε ρόλο στην απόφαση της CVC ήταν και τα τότε πρόσφατα «κακά αποτελέσματα» των εισηγμένων EQT και Blackstone. «Δεν μπορείς να αψηφήσεις τη βαρύτητα. Οι συνθήκες της αγοράς δεν υπάρχουν», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι πηγές αυτές, γνωστοποιώντας ότι η απόφαση ελήφθη την Τετάρτη (31/10), έπειτα από συνεδρίαση της ανώτατης ηγεσίας της εταιρείας. Η CVC Capital Partners διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία, ύψους 161 δισ. ευρώ.

Σήμερα η WSJ επανέρχεται στο θέμα και, επικαλούμενη πηγές σε ανώτερο διοικητικό επίπεδο της εταιρείας, μεταδίδει πως το fund με έδρα το Λουξεμβούργο με μια εισαγωγή στο Χρηματιστήριο θα προσφέρει σε εταίρους και την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν κέρδη από τις συμμετοχές τους, αυξάνοντας παράλληλα το προφίλ του εναλλακτικού διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων για να υποστηρίξει μελλοντική συγκέντρωση κεφαλαίων. Η εταιρεία θα αποκτούσε επίσης ένα νόμισμα για να αναπτυχθεί ταχύτερα μέσω εξαγορών, γεγονός που θα μπορούσε να διευρύνει την εμβέλειά της και να τη βοηθήσει να επεκταθεί γεωγραφικά.

Πηγή: powergame.gr